Zapanuj nad cholesterolem dzięki odpowiedniej diecie
W mediach wciąż głośno - nasza dieta jest zbyt tłusta. Tłusta dieta to podwyższony cholesterol, który nieubłaganie prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu. Czy powinniśmy zatem unikać wołowiny i jaj? Nie do końca. Cholesterol jest niezbędny organizmowi do ochrony nerwów i budowy nowych komórek i hormonów. Ten zły cholesterol (LDL)znajdziemy przede wszystkim w pizzy, hamburgerach, lodach, stekach. Nadmiar cholesterolu osadza się wzdłuż ścianek tętnic zatykając je i ograniczając przepływ krwi. Badania dowodzą, że wysoki poziom cholesterolu prowadzi również do kamieni żółciowych. Aby pomóc sobie w obniżeniu cholesterolu lekarze zalecają zmniejszenie spożywania produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce. Warto też zastosować się do poniższych porad:
Witamina E
Znajdziemy ją w olejach roślinnych, orzechach i ziarnach. Zwiększenie spożycia witaminy E do 400 jednostek międzynarodowych, pomoże zapobiec utleniania złego cholesterolu, co zminimalizuje zagrożenie zawału. Przyjmowanie dużych dawek witaminy E podnosi jednocześnie poziom dobrego cholesterolu.
Witamina C
Mimo, że różne witaminy i minerały, odgrywają ważną rolę w produkcji cholesterolu, to witamina C jest najbardziej istotną substancją do jego kontroli. Witaminę C znajdziemy między innymi w owocach cytrusowych, pomidorach, ziemniakach, truskawkach, jabłkach i szpinaku.
Jedz śniadanie
Ludzie, którzy zapominają o śniadaniu mają wyższy poziom cholesterolu niż ci, którzy codziennie zaczynają dzień od zdrowego posiłku. Ci niekonsekwentni mają tendencję do jedzenia niezdrowej żywności bogatej w tłuszcze.
Jedz mniej, a częściej
Obfite posiłki powodują uwalnianie dużej ilości insuliny, co z kolei pobudza wytwarzanie enzymów, które zwiększają produkcję cholesterolu w wątrobie. Częste jedzenie małych posiłków bez zwiększania całkowitej ilości kalorii pomoże ograniczyć produkcję insuliny, a tym samym uregulować poziom cholesterolu.
Przejdź bezkofeinową
Unikaj kawy z zawartością kofeiny. Badania wykazują, że kofeina zwiększa poziom złego cholesterolu.
Warzywa
O zaletach czosnku mówić można długo, warto jednak wspomnieć, że jest prawdziwym pogromcą złego cholesterolu. Jeśli odrzuca cię ostry zapach, zapatrz się w bezwonne suplementy diety na bazie czosnku. Dodatkowo marchew i rośliny strączkowe, bogate w pektyny są w stanie zredukować ok. 20% LDL w ciągu trzech tygodni.
Jedz owoce
Szczególnie pomocne okażą się być winogrona i grejfruty, które w krótkim czasie potrafią obniżyć poziom cholesterolu nawet o 7%.
Dodaj komentarz