Miód - rodzaje i właściwości
Kiedy chcemy kupić miód, stajemy przy sklepowej półce z wielkim dylematem: jaki wybrać? Na pierwszy rzut oka, zawartość słoiczka różni się jedynie kolorem, smakiem i ceną. Co tak naprawdę je odróżnia? Który wybrać przy danym schorzeniu? Oto krótka charakterystyka głównych rodzajów miodu.
Miód wielokwiatowy

Ma żółtawą barw a po skrystalizowaniu jest jasnobrunatny. Ma łagodny, bardzo słodki smak. Zawiera krzem, wpływający korzystnie na pracę układu krwionośnego, wątroby, wygląd skóry, i włosów. Polecany jest przy anemii, zmęczeniu psychicznym i fizycznym, chorobach gardła oraz przeziębieniu. Jest pomocny w chorobach alergicznych dróg oddechowych, np. astmie oskrzelowej lub katarze siennym. Spożywany w okresie pylenia roślin, łagodzi objawy alergiczne.
Miód lipowy
Ma jasnożółtą barwę i wyczuwalny posmak lipy, który nie każdemu odpowiada. Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe, i przeciwkaszlowe. Polecany jest przy zapaleniu oskrzeli. Niszczy bakterie i drobnoustroje, znajdujące się na błonach śluzowych gardła i nosa - zalecany zapobiegawczo, osobom przebywającym w towarzystwie osób przeziębionych. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.
Miód akacjowy
Ma jasną, prawie przeźroczystą barwę i bardzo wolno się krystalizuje. Zawiera dużo fruktozy, izoflawonów, i glikozydy. Jego spożycie jest zalecane przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego: przyspiesza regenerację błony śluzowej żołądka, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych, ma właściwości moczopędne. Wykorzystywany jest przy przy chorobach skóry, działa odkażająco i przyspiesza gojenie się ran.
Miód rzepakowy
Ma słomkowy kolor, szybko ulega krystalizacji i wtedy jest mlecznobiały. Ma bardzo słodki smak. Zawiera aminokwasy i dużą ilość glukozy. Korzystnie wpływa na pracę wątroby, przyspiesza trawienie tłuszczów. Polecany przy dolegliwościach układu pokarmowego, dróg żółciowych, chorobach dwunastnicy, żołądka (zgaga, wrzody), nerek i pęcherza. Zalecany przy problemach z sercem, wysokim ciśnieniem i miażdżycą. Przyspiesza gojenie się ran skóry - również poparzeń.
Miód wrzosowy
Ma ciemnobrunatną barwę, a po skrystalizowaniu staję się pomarańczowy. Ma ostry, gorzkawy smak. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych hormonów wzrostu i biopierwiastków. Polecany przy chorobach układu moczowego, kamicy nerkowej, schorzeniach prostaty, zapaleniu jelit, biegunce, chorobach oczu oraz serca. Ma właściwości antyseptyczne, leczy stany zapalne jamy ustnej, zapobiega i leczy przeziębienia i stany grypowe.
Miód gryczany
Ma ciemną bursztynową barwę, a po skrystalizowaniu ma kolor mocnej herbaty. Ma ostry, lekko piekący smak. Zawiera biopierwiastki, rutynę i magnez. Wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie ran wewnętrznych i zewnętrznych, korzystnie wpływa na pamięć. Zalecany przy złamaniach, urazach, chorobach płuc oraz chorobach oczu(jaskra). Polecany przy stanach wyczerpania nerwowego, stresu, i zmęczenia. Korzystnie wpływa na regenerację organizmu przy kuracji nowotworowej.
Miód spadziowy
Ma charakterystyczny zielonkawy kolor. Z pośród wszystkich miodów jest najmniej słodki i ma korzenny posmak. Ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, i wykrztuśne. Polecany przy dolegliwościach dróg oddechowych. Wzmacnia organizm i podnosi odporność. Korzystnie wpływa na pracę serca i układ krwionośny. Zalecany przy anemii i zaburzeniach przemiany materii. Wykazuje właściwości przeciwrakowe.
Dodaj komentarz