Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Każdy z nas od jesieni do wiosny przynajmniej raz nabawia się kataru, kaszlu, grypy. Jak sobie wtedy radzić, jak wspomóc organizm, skoro wiadomo, że te choroby trzeba przeleżeć, że tak naprawdę nie ma na nie "złotego środka"?
- • 200 kwiatów mniszka, 4 duże cytryny, cukier w/g potrzeb
Proponuję własnej roboty syrop z mniszka pospolitego. Wszyscy wiemy jak wygląda tzw. mlecz, który po kwitnieniu zmienia się w dmuchawiec. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Cała roślina jest jedną wielką apteką, ale nam będzie tutaj potrzebny tylko kwiat.
Zbieramy go w maju, kiedy kwiat jest pięknie rozwinięty, najlepiej w godzinach południowych (rano i wieczorem kwiat mniszka jest zamknięty i wtedy trudno ocenić jego przydatność). Najlepiej znaleźć łąkę z dala od dróg, żeby rośliny były wolne od zanieczyszczeń.
Zrywamy 200 szt dużych kwiatów bez ogonków, wsypujemy do garnka (nie płuczemy).
Cytryny szorujemy, kroimy ze skórką na cieniutkie plasterki, mieszamy z kwiatami i zalewamy taką ilością wrzącej wody, aby całość była tylko przykryta. Naczynie zamykamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie cedzimy i odciskamy na gęstym sitku. Wykorzystujemy tylko uzyskany sok. Dodajemy tyle cukru, ile mamy soku (np.1 szklanka soku i 1 szklanka cukru).
Syrop gotujemy na małym ogniu przez 5 minut po czym gorący wlewamy do buteleczek lub słoiczków, nie pasteryzujemy.
Zobacz też jak zrobić miód z mniszka- polecam.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pamiętaj, aby podczas gotowania mieszać syrop, najlepiej drewnianą łyżką. Zażywaj 3 razy dziennie po łyżce.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-10-03 20:05:50
Ostatnio zmieniony: 2012-10-03 19:41:35
Dodaj komentarz