Jak zrobić syrop z cebuli?

Od kilkuset lat syrop z cebuli jest niezrównanym, najskuteczniejszym domowym specyfikiem stosowanym na przeziębienie, kaszel, zwiększenie odporności czy też lekkie obniżenie ciśnienia krwi. Nasze babki stosowały go szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy najbardziej podatni na przeziębienia. Warto znać przepis na jego przygotowanie, tym bardziej, że nie jest on trudny.

  • 4-5 dużych cebuli, miód, cukier, słoik
1

Obieramy 4-5 dużych cebul, a następnie kroimy je w plasterki/talarki o grubości około 0,5 cm. Wyparzamy odpowiedni słoik - ważne jest, by nie był on zbyt wielki niż średnica cebuli, ale też niezbyt wąski. Najlepiej przy dużych cebulach sprawdza się słoik litrowy.


2

Na dno słoika wysypujemy warstewkę cukru i dodajemy kilka łyżeczek miodu. Na tak przygotowaną warstwę kładziemy plasterek/plasterki cebuli. Przysypujemy ją cukrem i miodem. Układamy kolejne warstwy w ten sposób aż do wypełnienia słoja.
Uwaga! Ostatniej warstwy cebuli nie smarujemy miodem!


3

Tak przygotowany słój odstawiany w ciemne i ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upływie doby można odcedzić gotowy sok od cebuli oraz nierozpuszczonego cukru, przelać do czystej buteleczki i przechowywać w lodówce.
Jeśli zależy nam na szybszym przygotowaniu specyfiku, możemy zakręcony słój wstawić do garnka z ciepłą wodą na kilka godzin. Uwaga! Nie gotujemy słoja, tylko zmieniamy wodę na ciepłą - może to być też ciepła woda z kranu.
Syrop przyjmujemy kilka razy dziennie po jednej łyżeczce. Pamiętajmy, że nie należy podawać syropu wieczorem i na noc. Działanie specyfiku nie pozwoli dziecku, a nawet dorosłemu spać. Zamiast zasnąć chory będzie kaszlał i męczył się.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Gotowy syrop można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) nie dłużej niż 2 tygodnie.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.11.2010

Komentarze

cenna porada

Ostatnio zmieniony: 2013-03-04 21:06:10

Stary, dobry i sprawdzony przepis naszych Babć. Z dadatkiem miodu chyba lepiej smakuje, niż sama cebula posłodzona. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-10-24 12:39:08