Jak zrobić nalewkę - nalewka z kwiatów czarnego bzu?
Jest wiele przepisów na nalewkę z czarnego bzu - jak opiszę tutaj sposób we wszystkich szczegółach oraz opisze wszelkie rozwiązania na problemy na jakie natrafiłem.
- • (nalewka) 50 baldachów kwiatów czarnego bzu - dzień 0 - 0PLN
- • (nalewka) 3 szklanki wody - dzień 0 - 0PLN
- • (nalewka) 3/4 kg cukru - dzień 0 - 3PLN (4PLN opakowanie)
- • (nalewka) 2 cytryny - dzień 0 - 10PLN
- • (sprzęt) naczynie 3-litrowe - dzień 0
- • (sprzęt) gaza + gumka - dzień 0
- • (nalewka) 1l spirytusu - 2 tydzień - 80PLN
- • (nalewka) kolejne 2 cytryny albo 3 limonki i łyżeczka korzenia arcydziegla - 2. tydzień - 10PLN + 3PLN za arcydziegiel
- • (sprzęt) sitko - 2. tydzień
- • (sprzęt) naczynie 5-litrowe - 2. tydzień
- • (butelki) butelki na około 3litry nalewki - 2. miesiąc
Najpierw należy zebrać wszelkie surowce - tutaj opisze najbardziej problematyczne:
- 50 baldachów czarnego bzu - należy zebrać kwiaty które są białe. kiedy zbierać? u mnie nad morzem bez zakwitł na koniec czerwca początku lipca. można go dużo znaleźć przy drogach i obrzeżach lasu
- 3/4kg cukru - oczywiście cukier można kupić kiedy się chce - w kilku przypadkach większa ilość cukru nie zaszkodziła nalewce
- korzeń arcydzięgla - ja znalazłem w aptece ale na pewno jest też w sklepach zielarskich
- 1 litr spirytusu - główny koszt nalewki - macie wybór między tańszym a lepszym - ja używam lubelskiego za 80 PLN
Miesiąc 1, tydzień 1, dzień 0 (wieczorem po zerwaniu kwiatów czarnego bzu)
- po zebraniu i lekkim przesuszeniu - u mnie trwało to od południa do wieczora - należy pozrywać kwiaty i wsypać do naczynia w którym będziecie robić nalewkę
- należy zrobić syrop z cukru i wody - wodę wlewamy do garnka i podgrzewamy oraz sukcesywnie dodajemy cukru do całkowitego rozpuszczenia całej porcji - poczekaj aż syrop wystygnie
- pokrój sobie 2 cytryny na plasterki
- oba specyfiki łączymy w dużym naczyniu - przygotujcie sobie naczynie około 3l, bo jak kwiatki zaczną fermentować to będą się podnosić i wylewać niepotrzebnie specyfik - wsypując kwiatki przekładaj je pokrojonymi cytrynami
- wszystko należy przykryć gazą i naciągnąć na nią gumkę
- odstawić w ciepłe i nasłonecznione miejsce na tydzień
- codziennie odkrywać gazę i mieszać zawartość łyżką - w 2-3 dniu kwiatki powinny się podnosić a po mieszaniu powinny wypływać na wierzch bąbelki
Miesiąc 1, tydzień 2, dzień 1
- po tygodniu trzeba przecedzić powstały specyfik przez gazę - na duży słoik położyć sitko, a sitko wyścielić gazą tak aby łatwo można było ją wyciągnąć razem z zawartością - najpierw wyciągnąć z naczynia cytryny, wrzucić do gazy, wyciągnąć gazę i wycisnąć nad sitkiem, po wyciągnięciu wszystkich cytryn to samo należy zrobić z syropem z kwiatami - proszę uważać, bo kwiaty mogą się pozlepiać i zawartość może nie zmieścić się w sitku/gazie
- dodajemy sok z cytryny lub limonki i dodajemy łyżeczkę arcydzięgla (arcydzięgiel znalazłem w aptece)
- dolewamy spirytus i porządnie mieszamy
- szczelnie zamykamy (żeby alkohol nie wyparował)
- odstawiamy tym razem w ciemne i chłodne miejsce, np. pod zlewem albo w piwnicy na miesiąc, ale do 2-3 dni wstrząsamy naczyniem aby wymieszać zawartość
Miesiąc 2, tydzień 1, dzień 1
- jeśli chcemy klarowną nalewkę nie należy wstrząsać naczyniem i pozwolić aby przez ostatnie kilka dni farfocle opadły na dno - sam jestem zwolennikiem farfocli w nalewce, ponieważ nabierają wtedy swojej naturalności
- gotową nalewkę należy przelać do butelek - na sitko proponuje położyć kilkukrotnie zwiniętą gazę tak jak w kroku 3 i powoli przesączać specyfik
- zakorkować i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kolejny miesiąc
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pracochłonność przepisu wynosi około:
- •
- •krok1 - 2-3h na zebranie kwiatów czarnego bzu + 0,5h na zakupy w sklepie + ew. 0,5h na zakupy w aptece
- •
- •krok2 - 1,5h strzepywanie kwiatków + 0,5h robienie syropu + 0,5h przyrządzanie
- •
- •krok3 - 1h filtrowanie specyfiku
- •Koszt nalewki to 100PLN za około 2,5 litra, czyli 20PLN za butelkę.
- •Dodatkowy koszt to koszt szkła i sprzętu - w granicach 50 PLN
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-28 16:49:15
Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 22:09:30
Dodaj komentarz