Jak zrobić dietetyczny budyń?

Przepis na budyń "light". Nie z gotowej torebki, ale ze składników, które na pewno macie w domu.

  • mleko 350ml
  • kakao niskotłusczowe
  • woda 150ml
  • mąka ziemniaczana
  • słodzik
1

Na początku przed gotowaniem łączymy nasze mleko z wodą. Oczywiście jeśli ktoś chce mieć gęsty budyń i bardziej "prawdziwy" to wystarczy same mleko. Osobiście wolę wersję z wodą, ponieważ wtedy wychodzi całkiem sporo budyniu. Jeśli chodzi o mleko to ja używam 1,5%.


2

Następnie odlewamy z tego 1/2 szklanki a resztę gotujemy.


3

Do mleka, które gotujemy dodajemy słodzik. W zależności, co kto ma. Ja miałem słodzik w tabletkach, więc rozpuściłem 5 tabletek. Następnie dodajemy łyżkę kakao (prawdziwe czyli ciemne, niesłodzone).


4

Między czasie rozpuszczamy mąkę ziemniaczana w wcześniej odlanym mleku. Proponowałbym 2 czubate łyżeczki. Jest to ilość idealna na taką ilość mleka. Nie zbyt rzadki ani gęsty.


5

Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczoną mąkę ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę (minutkę).


6

Dla lepszego smaku budyń można posypać łyżeczką zwykłego kakao. I odstawiamy do wystygnięcia.
Kaloryczność mojego budyniu to: 280 kcal :)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.08.2012

Komentarze