Jak zrobić dietetyczny budyń?
Przepis na budyń "light". Nie z gotowej torebki, ale ze składników, które na pewno macie w domu.
- • mleko 350ml
- • kakao niskotłusczowe
- • woda 150ml
- • mąka ziemniaczana
- • słodzik
Na początku przed gotowaniem łączymy nasze mleko z wodą. Oczywiście jeśli ktoś chce mieć gęsty budyń i bardziej "prawdziwy" to wystarczy same mleko. Osobiście wolę wersję z wodą, ponieważ wtedy wychodzi całkiem sporo budyniu. Jeśli chodzi o mleko to ja używam 1,5%.
Następnie odlewamy z tego 1/2 szklanki a resztę gotujemy.
Do mleka, które gotujemy dodajemy słodzik. W zależności, co kto ma. Ja miałem słodzik w tabletkach, więc rozpuściłem 5 tabletek. Następnie dodajemy łyżkę kakao (prawdziwe czyli ciemne, niesłodzone).
Między czasie rozpuszczamy mąkę ziemniaczana w wcześniej odlanym mleku. Proponowałbym 2 czubate łyżeczki. Jest to ilość idealna na taką ilość mleka. Nie zbyt rzadki ani gęsty.
Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczoną mąkę ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę (minutkę).
Dla lepszego smaku budyń można posypać łyżeczką zwykłego kakao. I odstawiamy do wystygnięcia.
Kaloryczność mojego budyniu to: 280 kcal :)
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Dodaj komentarz