Jak wykorzystać mniszka lekarskiego?
Mniszek lekarski(Taraxacum officinale) to bylina z rodziny astrowatych dorastająca do 30 cm wysokości, o charakterystycznych, intensywnie żółtych kwiatach. Popularnie nazywana jest mleczem ze względu na sok mleczny, występujący w łodydze rośliny. Istnieją także inne nazwy, takie jak brodawnik, pępawa czy po prostu dmuchawiec. Mniszek wykorzystywany jest jako surowiec zielarski, ponieważ kwiat działa moczopędnie, korzeń zawiera sporo soli mineralnych, w tym szczególnie dużo potasu, kwasów organicznych, witaminy A, B1, C i D a także inulinę. Działkowicze robią wszystko, aby pozbyć tej rośliny z trawników – stosują opryski, albo ręcznie usuwają pojedyncze kwiaty. Dlaczego je wyrzucać, skoro są jednymi z bogatszych w witaminy roślin dziko rosnących? W jaki sposób wykorzystać mniszka?
- • Kwiaty i korzenie mniszka lekarskiego, woda, cukier, miód, ewentualnie cytrusy i dodatki do sałatki
Sałatka. W krajach romańskich sałatka z wykorzystanie młodych i świeżych liści mniszka jest dość popularna. Przyrządza się ją z surowych liści, po ich wcześniejszym moczeniu w zimnej, solonej wodzie. Dzięki co najmniej 30 minutom moczenia, liście stracą charakterystyczny gorzki smak. Następnie łączy się je ze szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulką i olejem. Istnieją także przepisy, w których wykorzystuje się gotowane jajko czy żółty ser. Jeżeli sałatka jest przyprawiona solom, pieprzem, cytryna lub octem owocowym naprawdę dobrze smakuje i warto jej chociaż spróbować.
Napar z kwiatów. Wykorzystywany jest przy zmianach zapalnych w jamie ustnej, gardła i oskrzeli. Niektórzy stosują go również jako środek oczyszczający i przy problemach w chorobach dróg moczowych. Łyżkę dokładnie umytych i oczyszczonych kwiatów należy zalać ok. 500ml przegotowanej, wrzącej wody. Naczynie przykryć i odczekać 10-15 minut. Po tym czasie przecedzić i napar jest już gotowy. Można go pić 2-3 razy dziennie, dosyć powoli, po pół szklanki.
Wino. Istnieje sporo różnych przepisów na sporządzenie wina z kwiatów mniszka, które najlepiej jest zbierać około południa w słoneczny dzień, tak aby były jak najbardziej otwarte. Według niektórych wystarczy zalać kwiaty(200-300g) dwoma litrami wody, dodać kilogram cukru i 5 dag drożdży. W innych zawarte są dodatkowo cytrusy, pomarańcze i cytryny, a także miód, dzięki którym wino ma zdecydowanie lepszy, bardziej aromatyczny smak. Kiedy kwiaty opadną na dno, płyn należy przelać do ciemnych butelek. Napój znajduje zastosowanie w chorobach woreczka żółciowego i dolegliwościach żołądkowych.
Miodek. Potrzebnych jest około 500 kwiatów, 1 cytryna, 1 kilogram cukru i 1 jeden litr wody. Po dokładnym umyciu, kwiaty należy zalać wodą, dodać cytrynę pokrojoną w plastry i gotować przez 30 minut. Następnego dnia miksturę przecedzić przez sitko, przelać przez gazę do garnka. Dodać cukier i całość gotować przez 1,5 godziny. Na trzeci dzień miodek ponownie zagotować i przelać do dokładnie wymytych i wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem. Niektórzy dla pewności, jeszcze raz zagotowują już zamknięte słoiki. Miód nie tylko wygląda podobnie do pszczelego, ale także bardzo podobnie smakuje.
Odwar z korzenia. Korzeń mniszka wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, dlaczego więc nie spruwać zrobić z nim coś samemu? Do sporządzenia odwaru wykorzystujemy 50 g suszonego korzenienia, który zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans, a następnie odcedzamy. Odwar znalazł zastosowanie jako środek wspomagający trawienie oraz w chorobach wątroby i dróg żółciowych
Przed przygotowaniem jakichkolwiek przetworów z mniszka należy go rozłożyć na płótnie, aby pozbyć się ewentualnych lokatorów. Ważne jest dokładne umycie rośliny. Należy także zwrócić uwagę, skąd zbieramy roślinę. Nie tylko mniszek znajdujący się przy drodze jest niewskazany do użycia, ale także z pól, gdyż są one intensywnie nawożone.
opis porady
Uwagi i spostrzeżenia
- •W przypadku wrzodów czy zapalenia żołądka, mniszek powinien być stosowany ze szczególna ostrożnością, ponieważ może doprowadzić do nadmiernej sekrecji kwasu żołądkowego. U niekótrych osób sok mleczny może wywoływać alergię, objawiająca się wysypka na skór
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 16:24:43
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 16:52:52
Ostatnio zmieniony: 2011-01-27 12:39:25
Ostatnio zmieniony: 2010-07-29 17:30:40
Ostatnio zmieniony: 2010-07-17 23:39:09
Dodaj komentarz