Jak wybrać najlepszy (najzdrowszy) chleb?

Dla wielu z nas, chleb jest podstawowym produktem żywnościowym w diecie. Kiedyś, samodzielnie wypiekany w piecu przez Nasze babki, dziś dostępny w każdym sklepie w wielu odmianach. Niestety, nie każdy jest tak samo dobry i zdrowy, co chleb naszej babci. Warto zwracać uwagę na kilka szczegółów:

1

foliowe zamknięcie; zwykle chleby, które były mrożone lub nafaszerowane są spulchniaczami, pakowane są w worki foliowe i zamykane. Można tu podać za przykład pieczywo tostowe. Owszem, wygląda ono ładnie, jednak po kilku (zwykle 2-3 dniach) zaczyna się kruszyć.


2

skład; prawdziwy chleb ma tylko 3 podstawowe składniki, jeśli w składzie podanym na opakowaniu zauważymy ich więcej, to znaczy, że jest sztuczny. Wszelkiego rodzaju spulchniacze i konserwanty przedłużają przydatność chleba, jednak z ubytkiem na smaku.


3

Prawdziwy chleb czerstwieje, sztuczny: kruszy się. Można to sprawdzić w domowych warunkach/


4

Świeży, prawdziwy chleb jest elastyczny po zgnieceniu kromki i powraca do właściwego mu kształtu. Chleb ze sztucznymi dodatkami, jak wyżej: kruszy się.


5

skórka; chyba najprostszy sposób na rozpoznanie chleba. Prawdziwy, zdrowy chleb ma skórkę złocisto-brązową, chrupiącą, odchodzącą delikatnie od chleba. Sztuczny chleb ma skórkę jasną, miałką.

To od Was zależy, co jecie. Warto zwracać uwagę na naturalność i skład, bo to idzie w parze nie tylko z Waszym zdrowiem, ale też smakiem. Wybierajcie mądrze i świadomie.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.07.2011

Komentarze