Jak wybierać zdrowe i dobre pieczywo?

Hipermarkety i piekarnie cały czas walczą o klientów i jeden z najczęściej kupowanych przez nas produktów. Jest to pieczywo, czyli wszelakiego rodzaju bułki, chleby pełnoziarniste, jasne, ciemne. Które produkty są zdrowe, a które mniej? Wszystko o tym - w poradzie.

1

Pierwszym kryterium, na które powinniśmy zwrócić uwagę, jest waga i objętość pieczywa. Jeżeli widzimy, że chleb waży 300 g, a ma rozmiary 500-gramowego chleba, to możemy być pewni, że taki chleb zdrowy nie jest. Jest napompowany powietrzem i różnymi specyfikami. Oczywiście jego cena będzie niższa, ale czy warto oszczędzać na zdrowiu?


2

Drugim mankamentem jest smak chleba. Te "puszyste", "leciutkie" chleby nie smakują jak prawdziwe pieczywo. Jest to po prostu swojego rodzaju zapychacz, który nie ma smaku, jakbyśmy jedli watę.


3

Najzdrowsze pieczywo to pieczywo bez specyfików. Pieczywo takie będzie ciut droższe. Pieczywo jest źródłem węglowodanów i witamin, trochę więcej tych składników znajdziemy w pełnoziarnistym i ciemnym pieczywie, aniżeli w białym, ale różnica ta nie jest rażąca.


4

Największa różnica między ciemnym i białym pieczywem to zawartość błonnika. Ciemne pieczywo zawiera go znacznie więcej. Dlatego jeżeli nie mamy większych problemów z trawieniem, przemianą materii, to nie robi nam różnicy, czy jemy chleb ciemny, czy jasny.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.12.2010

Komentarze

fajna porada, będę uważać teraz jak będę kupować...

Ostatnio zmieniony: 2013-04-08 08:04:32

Nie każdy ciemny chleb jest tym zdrowym chlebem. Gdyż może to być biały chleb z mąki pszennej tylko zabarwiony karmelem albo słodem i udaje przez to chleb ciemny razowy lub pełnoziarnisty. Cena też będzie wyższa ale jest to chleb oszukany.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 14:13:09

W ciemnym chlebie jest dużo mąki żytniej:)taki chleb jest ciężko strawny:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 22:56:33

Warto jeszcze zwrócić uwagę na to, że ciemne pieczywo nie zawsze jest bardziej zdrowe niż jasne. Podobnie oszukiwani bywamy tym, że chleb jasny jest posypywany ziarnami (choć nawet nie leżał obok pełnoziarnistego), a sprzedawany jest drożej od innych jasnych. Porada niezła.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 12:38:45

Czytać informacje na opakowaniu.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-29 13:00:03

Bardzo fajna porada :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 17:09:34

Bardzo dobra i praktyczna porada

Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 16:00:39