Jak wybierać zdrowe i dobre pieczywo?
Hipermarkety i piekarnie cały czas walczą o klientów i jeden z najczęściej kupowanych przez nas produktów. Jest to pieczywo, czyli wszelakiego rodzaju bułki, chleby pełnoziarniste, jasne, ciemne. Które produkty są zdrowe, a które mniej? Wszystko o tym - w poradzie.
Pierwszym kryterium, na które powinniśmy zwrócić uwagę, jest waga i objętość pieczywa. Jeżeli widzimy, że chleb waży 300 g, a ma rozmiary 500-gramowego chleba, to możemy być pewni, że taki chleb zdrowy nie jest. Jest napompowany powietrzem i różnymi specyfikami. Oczywiście jego cena będzie niższa, ale czy warto oszczędzać na zdrowiu?
Drugim mankamentem jest smak chleba. Te "puszyste", "leciutkie" chleby nie smakują jak prawdziwe pieczywo. Jest to po prostu swojego rodzaju zapychacz, który nie ma smaku, jakbyśmy jedli watę.
Najzdrowsze pieczywo to pieczywo bez specyfików. Pieczywo takie będzie ciut droższe. Pieczywo jest źródłem węglowodanów i witamin, trochę więcej tych składników znajdziemy w pełnoziarnistym i ciemnym pieczywie, aniżeli w białym, ale różnica ta nie jest rażąca.
Największa różnica między ciemnym i białym pieczywem to zawartość błonnika. Ciemne pieczywo zawiera go znacznie więcej. Dlatego jeżeli nie mamy większych problemów z trawieniem, przemianą materii, to nie robi nam różnicy, czy jemy chleb ciemny, czy jasny.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-08 08:04:32
Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 14:13:09
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 22:56:33
Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 12:38:45
Ostatnio zmieniony: 2012-10-29 13:00:03
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 17:09:34
Ostatnio zmieniony: 2011-02-14 16:00:39
Dodaj komentarz