Jak się prawidłowo odżywiać, aby odkwasić organizm?
Większość schorzeń, w tym również chorób przewlekłych, takich jak: cukrzyca, nowotwór, zawał serca, powstaje wskutek zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie nie odnosi się jedynie do osób chorych i starszych, ale również do dzieci. Dlatego też warto zadbać o swoje zdrowie i poprawić własne samopoczucie. Jak zatem odkwasić organizm?
Krok 1 z 4
Jeżeli równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie jest naruszona – czujemy się po prostu źle, mimo że wyniki badań są niemal wzorowe. Objawy zakwaszenia są łatwe do rozpoznania i z pozoru niegroźne, bowiem uważamy że to przez stres, pracę, zmęczenie. Jeżeli od dłuższego czasu czujemy się niewyspani, często narzekamy i jesteśmy ponurzy, miewamy częste bóle głowy, mamy podkrążone oczy i skłonność do apatii – przyczyny możemy szukać w zakwaszeniu naszego organizmu. Przy zakwaszeniu organizmu, niestety kwaśny również staje się mocz. Łaty sposób można się o tym przekonać – wykonując badanie moczu, nawet samodzielnie w domu, przy użyciu papierków lakmusowych, które możemy kupić w aptece. Produkty, które sprzyjają zakwaszeniu organizmu to przede wszystkim: kawa, czarna herbata, mięso, słodycze, pieczywo i sery – niemal wszystko to, co spożywamy w dużych ilościach na co dzień. Zbyt duża ilość substancji, znajdujących się w tych produktach doprowadza do kwasicy. Sprzyja temu również alkohol, tytoń i stres. Jeśli coś nam smakuje, nie oznacza że również służy naszemu zdrowiu.
Dodaj komentarz