Jak przechowywać kawę by zachować jej wyjątkowy aromat?
Kawa, zarówno ziarnista jak i mielona po rozpakowaniu bardzo szybko wchłania zapachy z otoczenia, a także wilgoć przez co traci swój piękny zapach i aromat. Sposób i miejsce przechowywania są bardzo ważne.
- • Chemetyczny pojemnik na kawę
Na polskim rynku jest bardzo dużo pojemników, które przechowają nam bezpiecznie kawę, Szklane,
plastikowe,metalowe, ceramiczne itp. Najlepszymi do przechowywania kawy są pojemniki ceramiczne.
Ceramika to materiał naturalny, obojętny, to znaczy nie pochłania zapachów ani nie wytwarza swoich.
Dodatkowo pojemniki takie chronią od światła. Kupując je musimy zwracać uwagę na ich wykonanie oraz
uszczelnienie tak, by zapachy i wilgoć z zewnątrz nie dostawały nam się do kawy.
By kawa mielona nie wchłonęła zapachów otoczenia należy po kupieniu natychmiast przesypać
ją do pojemnika, który wcześniej kupiliśmy.
Najlepiej przechowuje się kawę ziarnistą. Każdorazowo robiąc kawę sobie czy znajomym mielimy
odpowiednią ilość, nigdy na zapas.Dzięki temu wydobywamy najmocniejszy aromat i wyśmienitą jakość.
Kawę po zaparzeniu powinniśmy pić ,, na miejscu,, tzn. od razu :) Nie wolno jej odstawiać/przechowywać.
Kawa stojąca w dzbankach ekspresów do kawy parę godzin traci swój smak ..., nie pijemy wtedy kawy
tylko ,,siuśki,, które po niej pozostały.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Kawa zabija!!! .. ale dopiero po wypiciu ok. 555 filiżanek naraz :)
Dodaj komentarz