Jak odżywiać się w stresie?
W obecnych czasach stres towarzyszy nam niemalże każdego dnia. Organizm człowieka pod wpływem długotrwałego stresu traci wiele składników odżywczych i nie funkcjonuje prawidłowo. Aby poprawić swoje samopoczucie i zmniejszyć skutki stresu warto dowiedzieć się, które produkty spożywcze działają na nas uspokajająco i poprawiają nastrój.
Osoby zestresowane powinny jeść jak najwięcej warzyw i owoców, które są bogate we flawonoidy, wpływające na poprawę nastroju.
Zadbaj o to by jeść produkty bogate w magnez, który jest składnikiem o działaniu silnie uspokajającym. Dużo magnezu znajdziemy w pestkach słonecznika (400 mg), ziarnie sezamowym (322 mg), kiełkach pszenicy (250mg), orzeszkach ziemnych (182 mg), orzechach laskowych (150 mg) a także w migdałach (131 mg). Warto również spożywać kakao, fasolę, kaszę gryczaną i płatki owsiane.
Dla wzmocnienia układu odpornościowego jedz dużo cytrusów bogatych w witaminę C, która szybko znika z organizmu w warunkach stresu.
Do potraw warto dodawać przyprawy takie jak: bazylia, majeranek i tymianek, gdyż mają one działanie uspokajające.
Aby uzyskać efekt łagodnego uspokojenia i wyciszenia warto wypić herbatę z melisy.
Należy ograniczyć spożycie kawy, która może powodować uczucie niepokoju i ujemnie wpływać na koncentrację.
W stresie warto zjeść kawałek czekolady, która doskonale poprawia samopoczucie.
Należy pić około 2 litrów wody mineralnej dziennie, która doda nam energii i zniweluje skutki stresu.
Spożywaj drożdże, kasze i mleko bogate w witaminę B1, która ma działanie wyciszające.
Aby dodać sobie energii spożywaj brokuły i kapustę bogate w witaminę B2.
Aby zmniejszyć stany lękowe spożywaj ryby, w których zawarta jest witamina B6.
Dodaj komentarz