Jak odróżnić ser od wyrobów seropodobnych ?

Sytuacja znana każdemu. Wchodzimy do sklepu i chcemy kupić smaczny prawdziwy zółty ser jednak gołym okiem i bez wystarczającej wiedzy nie jesteśmy w stanie określić czy jest to ser czy tylko wyrób seropodobny. W tym artykule nakręślę dokładnie tą różnice. Zapraszam do lektury.

1

Pierwsza różnicą która dyskwalifikuje dany produkt jest nazwa "ser typu Mazdamer" a nie "ser Mazdamer" . Jeżeli zobaczymy nazwę "ser typu ...." to radzę go od razu odłożyć na półkę.


2

Ser żółty prawdziwy , ten który na prawdę smakuje, jest w 100% wyprodukowany z tłuszczów zwierzęcych (najczęściej z mleka), a więc gdy w składzie danego produktu zobaczymy tłuszcze roślinne lub soje to jest to wyrób seropodobny a nie ser.


3

Gdy na etykiecie spotkamy symbol dwóch liter WE. Znaczy to, że wyrób jest zgodny ze standardami Europejskimi, czyli serem można nazwać tylko wyrób w 100% złożony z tłuszczów zwierzęcych. Widząc WE na etykiecie sera mamy pewność, że jest to ser z dobrej mleczarni.


4

Unikajmy wyrobów seropodonych ponieważ zawierają one dużo więcej cholesterolu, ich smak jest mdły. Jedynym plusem jest niższa cena, ale czy warto oszczędzać na własnym zdrowiu ?


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.07.2010

Komentarze

Porada dobra. Sam niedawno dałem się nabrać na wyrób seropodobny, a myślałem że są tylko wyroby czekoladopodobne.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 20:50:25

Trzeba jeszcze dodać że zawarte w produktach seropodobnych konserwanty i inna chemia przy większym spożyciu, czyli np kilka plasterków codziennie, jest prostą drogą do raka...

Ostatnio zmieniony: 2013-03-27 09:33:26

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 09:12:50

etykieta:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-17 21:01:33

Podstawą jest zawsze czytanie informacji na opakowaniu. Ewentualnie doświadczone podniebienie :) Fajna porada.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 12:43:03

Seropodobniaki są okropne i zdecydowanie tańsze, dlatego kto raz spróbuje, te nie będzie skąpił grosza by kupić prawdziwy ser.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-24 23:25:11

Ciekawa porada. Zacznę sprawdzać co kupuję :) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-06-24 00:54:28

Od dawna nie jem żółtych serów, ale jeśli komuś robi to różnicę to polecam też zwrócić uwagę czy ser jest na podpuszczce z żołądków cielęcych czy mikrobiologicznej.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-18 14:51:06

Ja raz już natknęłam się na taki wyrób, no cóż skusiła mnie przystępna cena. Niestety smak okazał się niezbyt serowy. Od tej pory gdy w sklepie widzę promocję sera, to moje pierwsze pytanie czy to ser, czy wyrób seropodobny.

Ostatnio zmieniony: 2011-12-29 12:09:48

Aaahhhaaaaaaa :)

Ostatnio zmieniony: 2011-09-24 11:14:32

Seropodobne O.o..brrr aż mam ciarki

Ostatnio zmieniony: 2011-05-02 20:37:43

Takie numery.... Uwielbiam ser i z pewnością baczniej zacznę się przyglądać temu co kupuję!

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 15:40:13

>@kulkam:
>p. 3: "wyrób w 100% złożony z tłuszczów roślinnych" - a nie powinno być ZWIERZĘCYCH, jak w poprzednim punkcie?
>
autorze postu popraw to, bo rzeczywiście kogoś możesz zmylić. też to zauważyłem.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 21:12:00

Myślę, że nada się w 100%, ale będzie on napewno mniej zdrowszy od prawdziwego sera.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-20 22:00:59

Czy ten produkt "seropodobny" jest na prawdę taki mdły? I jeżeli tak to czy nada się np. na pizzę na której i tak się roztopi? Ma ktoś doświadczenie w temacie?

Ostatnio zmieniony: 2011-01-20 12:49:25

p. 3: "wyrób w 100% złożony z tłuszczów roślinnych" - a nie powinno być ZWIERZĘCYCH, jak w poprzednim punkcie?

Ostatnio zmieniony: 2010-11-02 15:37:53