Jak odróżnić ser od wyrobów seropodobnych ?
Sytuacja znana każdemu. Wchodzimy do sklepu i chcemy kupić smaczny prawdziwy zółty ser jednak gołym okiem i bez wystarczającej wiedzy nie jesteśmy w stanie określić czy jest to ser czy tylko wyrób seropodobny. W tym artykule nakręślę dokładnie tą różnice. Zapraszam do lektury.
Pierwsza różnicą która dyskwalifikuje dany produkt jest nazwa "ser typu Mazdamer" a nie "ser Mazdamer" . Jeżeli zobaczymy nazwę "ser typu ...." to radzę go od razu odłożyć na półkę.
Ser żółty prawdziwy , ten który na prawdę smakuje, jest w 100% wyprodukowany z tłuszczów zwierzęcych (najczęściej z mleka), a więc gdy w składzie danego produktu zobaczymy tłuszcze roślinne lub soje to jest to wyrób seropodobny a nie ser.
Gdy na etykiecie spotkamy symbol dwóch liter WE. Znaczy to, że wyrób jest zgodny ze standardami Europejskimi, czyli serem można nazwać tylko wyrób w 100% złożony z tłuszczów zwierzęcych. Widząc WE na etykiecie sera mamy pewność, że jest to ser z dobrej mleczarni.
Unikajmy wyrobów seropodonych ponieważ zawierają one dużo więcej cholesterolu, ich smak jest mdły. Jedynym plusem jest niższa cena, ale czy warto oszczędzać na własnym zdrowiu ?
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 20:50:25
Ostatnio zmieniony: 2013-03-27 09:33:26
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 09:12:50
Ostatnio zmieniony: 2013-01-17 21:01:33
Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 12:43:03
Ostatnio zmieniony: 2012-09-24 23:25:11
Ostatnio zmieniony: 2012-06-24 00:54:28
Ostatnio zmieniony: 2012-05-18 14:51:06
Ostatnio zmieniony: 2011-12-29 12:09:48
Ostatnio zmieniony: 2011-09-24 11:14:32
Ostatnio zmieniony: 2011-05-02 20:37:43
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 15:40:13
>@kulkam:autorze postu popraw to, bo rzeczywiście kogoś możesz zmylić. też to zauważyłem.
>p. 3: "wyrób w 100% złożony z tłuszczów roślinnych" - a nie powinno być ZWIERZĘCYCH, jak w poprzednim punkcie?
>
Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 21:12:00
Ostatnio zmieniony: 2011-01-20 22:00:59
Ostatnio zmieniony: 2011-01-20 12:49:25
Ostatnio zmieniony: 2010-11-02 15:37:53
Dodaj komentarz