Jak odkwasić organizm?

Pożywienie, które dostarczamy swojemu organizmowi ma działanie kwasotwórcze lub zasadotwórcze. Jeżeli nasza dieta obfituje w mięso, skrobię, nabiał a przy tym nie spożywamy dostatecznej ilości warzyw i owoców- grozi nam zakwaszenie organizmu- stan, który sprzyja rozwojowi wielu chorób m.in. schorzenia żołądka, jelit a nawet raka.

  • warzywa
  • owoce
  • sól potasowa
1

Pierwszym krokiem będzie uświadomienie sobie, czy spożywamy dostateczną ilość pożywienia zasadotwórczego. Są nim przede wszystkim warzywa, owoce (nawet te kwaśne, jak grejpfruty!) a także pewne rodzaje niedocenianego pożywienia jak orzechy i nasiona.


2

Zwykłą sól kuchenną, która jest kwasotwórcza, należy zastąpić najlepiej solą potasową (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością) lub ewentualnie solą morską. Ten niepozorny składnik naszej codziennej diety ma w konsekwencji spory wpływ na zakwaszenie naszego organizmu.


3

Ciało ludzkie jest jak najdelikatniejszy mechanizm, który potrzebuje określonych warunków do funkcjonowania. Zaburzenia równowagi pH, lub jakiekolwiek odchylenia od normy będą zawsze wpływać na całość. Wszystkie warzywa i znaczna większość owoców są zasadotwórcze. Warto zwiększyć ich ilość w jadłospisie, aby nie musieć martwić się chorobami.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Należy pamiętać, że każda zmiana nie może przebiegać gwałtownie. Stopniowo przestawiajmy organizm na nowe, lepsze żywienie, a nie odczujemy negatywnych skutków tych zmian.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.08.2011

Komentarze

I pijemy duuuużo wody.

Ostatnio zmieniony: 2011-11-13 06:35:50