Jak nie tracić witamin z żywności?
Aby w pełni wykorzystać składniki odżywcze jakie znajdują się w pożywieniu należy stosować się do kilku zasad ponieważ podczas procesów przetwórstwa,przechowywania i gotowania dochodzi do zniszczenia cennych witamin.
Należy myć warzywa, ale nie wolno ich zbyt długo moczyć. Powoduje to obniżenie zawartości witamin B i C.
Przygotowując sałatkę warzywną kroimy tuż przed podaniem, gdyż pokrojone warzywa pozostawione na dłużej tracą witaminy.
Do krojenia i szatkowania warzyw używajmy ostrego noża ponieważ w warzywach rozgniatanych i tłuczonych zmniejsza się zawartość witaminy A i C.
Jeśli nie planujemy natychmiastowego zużycia warzyw najlepiej jest zamrozić je jak najszybciej.
Aby uchronić mięso przed utratą jakości i rozwojowi bakterii należy mrozić w miarę możliwości najniższej temperaturze.Nawet do -32 stopni !
Nie wyrzucajmy zewnętrznych liści sałaty. Zawierają one więcej wapnia,żelaza i witaminy A niż liście wewnętrzne.
Nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem.
Naczynia ze stali nierdzewnej i szkła najlepiej chronią składniki odżywcze podczas gotowania.
Im mniej wody i krótszy czas gotowania tym mniejsza strata składników odżywczych.
Ziemniaki należy piec i gotować w łupinach. Wtedy tracimy najmniejszą ilość składników.
Owoce i warzywa najlepiej przechowywać w lodówce.
Zamrożona żywność gotowana w torebkach zachowuję więcej witamin niż gotowana tradycyjnie.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-09-08 20:02:43
Ostatnio zmieniony: 2012-09-08 18:36:37
Ostatnio zmieniony: 2012-09-08 00:20:48
Ostatnio zmieniony: 2012-09-07 12:47:42
Dodaj komentarz