Jak nie tracić witamin z żywności?

Aby w pełni wykorzystać składniki odżywcze jakie znajdują się w pożywieniu należy stosować się do kilku zasad ponieważ podczas procesów przetwórstwa,przechowywania i gotowania dochodzi do zniszczenia cennych witamin.

1

Należy myć warzywa, ale nie wolno ich zbyt długo moczyć. Powoduje to obniżenie zawartości witamin B i C.


2

Przygotowując sałatkę warzywną kroimy tuż przed podaniem, gdyż pokrojone warzywa pozostawione na dłużej tracą witaminy.


3

Do krojenia i szatkowania warzyw używajmy ostrego noża ponieważ w warzywach rozgniatanych i tłuczonych zmniejsza się zawartość witaminy A i C.


4

Jeśli nie planujemy natychmiastowego zużycia warzyw najlepiej jest zamrozić je jak najszybciej.


5

Aby uchronić mięso przed utratą jakości i rozwojowi bakterii należy mrozić w miarę możliwości najniższej temperaturze.Nawet do -32 stopni !


6

Nie wyrzucajmy zewnętrznych liści sałaty. Zawierają one więcej wapnia,żelaza i witaminy A niż liście wewnętrzne.


7

Nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem.


8

Naczynia ze stali nierdzewnej i szkła najlepiej chronią składniki odżywcze podczas gotowania.


9

Im mniej wody i krótszy czas gotowania tym mniejsza strata składników odżywczych.


10

Ziemniaki należy piec i gotować w łupinach. Wtedy tracimy najmniejszą ilość składników.


11

Owoce i warzywa najlepiej przechowywać w lodówce.


12

Zamrożona żywność gotowana w torebkach zachowuję więcej witamin niż gotowana tradycyjnie.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.08.2012

Komentarze

Hubertus osobiście czytałam na ten temat sporo artykułów, podobno jest coś w tym, że żywność gotowana na parze zachowuje swoje walory witaminowe, no i wiadomo nie smażona. Pozdrawiam :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-09-08 20:02:43

Mam takie pytanie czy to prawda iż żywność gotowana na parze jest zdrowsza?

Ostatnio zmieniony: 2012-09-08 18:36:37

Wartościowa porada, bo pokazuje, jak prawidłowo jeść warzywa i owoce, co ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Pozdrawiam gliwicka

Ostatnio zmieniony: 2012-09-08 00:20:48

Bardzo cenna porada. Od siebie dodam również info: owoców takich jak maliny czy truskawki nie powinno się płukać przed zamrażaniem. Truskawki należy wyłącznie odszypułkować, a maliny wrzucać do woreczków prosto z kobiałki. Owoce te, już zamrożone płukać należy na sitku bezpośrednio przed ich spożyciem. Dzięki takiemu podejściu owoce zachowają jędrność i witaminy ;-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-09-07 12:47:42