Co jeść przy Hashimoto?
Hashimoto to jest z chorób autoimmunologicznych, w której przeciwciała i komórki odpornościowe wpływają na uszkodzenia tarczycy. Do tej pory naukowcy nie wykryli jeszcze powodu, dla którego tak się dzieje. Wśród chorób tarczycy Hashimoto obecnie jest jedną z najbardziej popularnych, a osoby, które borykają się z tym schorzeniem muszą zadbać o wiele aspektów swojego życia. Odpowiednio skonstruowana dieta minimalizuje objawy choroby oraz ułatwia jej nosicielom wygodne i normalne życie. Co zatem jeść przy Hashimoto?
Jak ułożyć swoją dietę?
Lekarze podkreślają, jak ważne przy chorobie Hashimoto jest utrzymanie odpowiedniej kaloryczności swoich posiłków. Według badań, nawet w przypadku chęci odchudzania się, dieta osób z Hashimoto powinna być zredukowana maksymalnie o 10-20% w porównaniu z ich zapotrzebowaniem. Większe zmniejszenie kaloryczności posiłków może do jeszcze większego spowolnienia przemiany materii u osoby chorej, co jest przeciwskazane. Wiele osób w Hashimoto stawia na dietę bezglutenową, jednak w tym momencie nie ma żadnego potwierdzenia tego, że wspomaga ona leczenie choroby. W związku z tym rygorystyczne wykorzystywanie diety glutenowej powinny wdrożyć osoby, które mają potwierdzoną celiakię i nietolerancje glutenu. Szacuje się, że sytuacja taka ma miejsce u około 7% wszystkich chorych.
Przy chorobie Hashimoto rekomenduje się spożywanie pełnowartościowego białka, które pochodzi z produktów zwierzęcych. W diecie osoby chorującej na Hashimoto powinno znaleźć się chude mięso, w tym między innymi drób, wołowina oraz chude partie mięsa wieprzowego. W diecie przy Hashimoto warto uwzględnić produkty, które dostarczą organizmowi witamin D, E, A, C, selenu, żelaza oraz cynku. Wśród nich znajdziemy między innymi ryby, jaja, warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. W przypadku witaminy D warto zadbać również o dodatkową suplementację.
Czego unikać w diecie przy Hashimoto?
Oczywiście są również produkty spożywcze, których lepiej unikać w przypadku Hashimoto. Przede wszystkich powinniśmy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłustym mięsie lub słodyczach. Kolejne ograniczenie powinno dotyczyć spożywania produktów o właściwościach goitrogennych, a wśród nich znajdziemy między innymi popularne warzywa kapustne, zieloną i czarną herbatę, warzywa, owoce i nasiona bogate we flawonoidy oraz soję. Nie musimy ich całkowicie wykluczyć z naszej diety, ale warto ograniczyć spożywanie takich produktów maksymalnie do 3-4 porcji tygodniowo.
Ponadto odstawmy produkty typu fast food oraz alkohol, które również negatywnie mogą wpływać na kondycję naszego ciała oraz sprawią, że choroba Hashimoto będzie nam bardziej dokuczała. O innych ograniczeniach żywnościowych warto porozmawiać z lekarzami, ponieważ w dużej mierze zależy to od tolerancji pokarmowych danej osoby oraz od ewentualnych alergii. Prawidłowa dieta przy Hashimoto sprawia, że choroba ta nie będzie bardzo wpływała na nasze codzienne życie.
Dodaj komentarz