Ciasto dodające energii, czyli jak szybko zrobić ciasto bananowe

Banan to źródło energii, wapnia, serotoniny (tzw. hormon szczęścia) oraz beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gdy nie masz dużo czasu na przyrządzenie deseru, a masz ochotą na coś dobrego do kawy to polecam ciasto pełne energii.

  • - 4 dojrzałe banany
  • - szklanka mąki
  • - szklanka cukru (chyba że nie lubisz bardzo słodkiego to pół szklanki)
  • - 5 łyżek oleju
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • - szklanka wody (na mniej cukru, proporcjonalnie pół szklanki)
  • - 2 jajka
1

Przygotuj banany

Przygotuj banany fot. Anna Berniak

Obierz i pokrój banany, tak by zrobić z nich miazgę bananową. Następnie dosyp cukru i zamieszaj.


2

Zamieszaj składniki

Zamieszaj składniki fot. Anna Berniak / zgniecione banany

Dodaj mąkę oraz olej, energicznie mieszając wbij jajka i wsyp proszek do pieczenia.
Na koniec wmieszaj wodę. Ciasto powinno być średnio gęste (nie wodniste!)


3

Piecz w temperaturze 180 stopni

Piecz w temperaturze 180 stopni fot. Anna Berniak

Wlej ciasto, do poprzednio przygotowanej podłużnej lub owalnej blaszki (gdy nie masz blaszki, możesz pomóc sobie naczyniem żaroodpornym). Piec około 35 min, aż do zarumienienia.


4

Wyciągnij i zasmakuj

Wyciągnij i zasmakuj fot. Anna Berniak

Wyciągnij z piekarnika, po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2015

Komentarze