Jak zrobić wino z ryżu i rodzynek?

Czasami nie mamy ochoty długo czekać na wino własnego wyrobu- oto przepis tzw ''szybki''. Wystarczą nam ok. 4 tygodnie oczekiwania i możemy cieszyć nasze podniebienia tym trunkiem -jest to najlepsze wino domowego wyrobu jakie piłem i robiłem.

  • Składniki:
  • 1 kg ryżu surowego
  • 8 l wody
  • paczka rodzynek
  • 3 kg cukru
  • drożdże piekarskie 0,5 kostki
1

Naszym pierwszym krokiem będzie przyrządzenie syropu cukrowego w 8 l wody (Gotuję 8 litry wody i wsypuję cukier) .Do schłodzonego syropu dodajemy pół kostki drożdży kuchennych.Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.


2

Schłodzonym płynem zalewamy dokładnie umyte wcześniej ryż i rodzynki (w dymionie).


3

Dymion zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną ,zalewam rurkę wodą i pozostawiam dymion na około 4 tygodnie w ciepłym miejscu (najlepsza temperatura 20-25 stopni).


4

Kiedy fermentacja dobiega końca (po około 4 tygodniach) ściągamy wino znad osadu rurką (ważne aby nie dotykała dna !!!).Ryż i rodzynki odrzucamy ,dymion myjemy,wino zaś wlewamy z powrotem do dymiona .Zamykamy wino ponownie korkiem z rurką i czekamy aż nasz trunek stanie się klarowny.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Wino jest mocne.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.02.2011

Komentarze

Też robimy swoje Nasze winko już sobie pięknie pyka i pachnie... ;-) Miejmy nadzieję nie będzie problemów z klarowaniem:
http://www.jakugotujesz.pl/wino-z-ryzu-i-rodzynek-wermut/

Pozdrawiamy i ... na zdrowie;)
Drożdże piekarskie???? Jak to przeczytałem to myślałem, że zejdę na zawał. No i do tego tylko cztery tygodnie?? Przecież to nie będzie się nadawać do spożycia. No chyba, że ktoś tylko chce spić się jak świnia, a smak jest dla niego bez znaczenia. Niedługo wrzucę mój przepis na wino z ryżu. Nie oceniam tej porady, bo może faktycznie komuś będzie to smakowało. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-04 21:17:36

Od jutra zostaję bimbrownikiem :D

Ostatnio zmieniony: 2012-10-09 00:08:06

Kolejny strzał w 10 .

Ostatnio zmieniony: 2011-06-02 16:28:03

Ale bimber lepiej daje xD

Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:14:26

Bimber? Wino jest bardziej szlachetne ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-21 20:38:44

A jak zrobić bimber??

Ostatnio zmieniony: 2011-03-21 15:41:37

Dobra porada.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 23:45:45

Najlepsza ryżówka jaką miałam okazję degustować.... :P

Ostatnio zmieniony: 2011-03-02 16:20:10

Cztery tygodnie to i tak dużo ;), ale przekażę mężowi może się skusi.. takiego jeszcze nie robił.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 13:56:30

Całkiem interesujący przepis. Dzięki za wstawkę ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:19:17