Jak zrobić wino z ryżu i rodzynek?
Czasami nie mamy ochoty długo czekać na wino własnego wyrobu- oto przepis tzw ''szybki''. Wystarczą nam ok. 4 tygodnie oczekiwania i możemy cieszyć nasze podniebienia tym trunkiem -jest to najlepsze wino domowego wyrobu jakie piłem i robiłem.
- • Składniki:
- • 1 kg ryżu surowego
- • 8 l wody
- • paczka rodzynek
- • 3 kg cukru
- • drożdże piekarskie 0,5 kostki
Naszym pierwszym krokiem będzie przyrządzenie syropu cukrowego w 8 l wody (Gotuję 8 litry wody i wsypuję cukier) .Do schłodzonego syropu dodajemy pół kostki drożdży kuchennych.Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Schłodzonym płynem zalewamy dokładnie umyte wcześniej ryż i rodzynki (w dymionie).
Dymion zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną ,zalewam rurkę wodą i pozostawiam dymion na około 4 tygodnie w ciepłym miejscu (najlepsza temperatura 20-25 stopni).
Kiedy fermentacja dobiega końca (po około 4 tygodniach) ściągamy wino znad osadu rurką (ważne aby nie dotykała dna !!!).Ryż i rodzynki odrzucamy ,dymion myjemy,wino zaś wlewamy z powrotem do dymiona .Zamykamy wino ponownie korkiem z rurką i czekamy aż nasz trunek stanie się klarowny.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Wino jest mocne.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
http://www.jakugotujesz.pl/wino-z-ryzu-i-rodzynek-wermut/
Pozdrawiamy i ... na zdrowie;)
Ostatnio zmieniony: 2013-01-04 21:17:36
Ostatnio zmieniony: 2012-10-09 00:08:06
Ostatnio zmieniony: 2011-06-02 16:28:03
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:14:26
Ostatnio zmieniony: 2011-03-21 20:38:44
Ostatnio zmieniony: 2011-03-21 15:41:37
Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 23:45:45
Ostatnio zmieniony: 2011-03-02 16:20:10
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 13:56:30
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:19:17
Dodaj komentarz