Jak spożywać białko?
Człowiek jest przykładem istnienia białka. Białko jest składową każdego ludzkiego mięśnia oraz jest niezbędne dla ich rozrostu (białka zużywają się i muszą być zastępowane innymi). Miernikiem zapotrzebowania na białko jest bilans azotowy, który u dorosłej osoby powinien być zerowy, tzn. zrównoważony. Jeśli spożywamy więcej białka aniżeli wynosi jego dzienne zapotrzebowanie, to jego nadmiar jest usuwany z organizmu, a tym samym zostaje zachowana równowaga azotowa. Wiąże się to również z intensyfikacją syntezy (rozrostu) białek, poprzez zastosowanie odpowiednich ćwiczeń siłowych.
Podstawowymi zaleceniami w spożywaniu białka są:
Spożycie białka w proporcji, ok. 70 - 80% białka zwierzęcego i 20 - 30% białka roślinnego, przy czym odpowiednim jest mieszanie tych dwóch białek.
Określenie swojego dziennego spożycia białka, poprzez wykaz zapotrzebowania na nie, mieszczący się w literaturze fachowej.
Po wykonanym treningu, należy dostarczyć ok. 25% dziennej racji białka. Odpowiednim do tego celu jest hydrolizat białkowy, natomiast pozostałe 75% rozłożyć na inne posiłki.
Nie należy spożywać zbyt obfitych posiłków, muszą one być rozłożone na ilości od 5 - 6 dziennie.
Pomiędzy posiłkami należy spożywać preparaty białkowe, za wyjątkiem posiłku następującemu po wysiłku fizycznym.
Dodaj komentarz