Jak zrobić wigilijne uszka do barszczu?
Przedstawiam wyśmienite uszka do barszczu, którymi zachwyca się cała moja rodzina. Z poniższego przepisu wychodzi około uszek.
- • Grzyby suszone, 3 cebule, bułka , sól, pieprz, woda, mąka, olej
Przygotowanie farszu.
Około 1 litra grzybów suszonych ugotować na wolnym ogniu. Ostudzić i odsączyć W tym czasie 3 średniej wielkości cebule zeszklić na oleju. 1 bułkę namoczyć w wodzie. Dodać sól i pieprz.
Wszystkie farszu składniki przemielić przez maszynkę. Doprawić solą i pieprzem. Farsz musi być dość słony i pikantny. Zależnie od konsystencji można dodać bułkę tartą.
Całość wrzucić na patelnię i podsmażyć.
Przygotowanie ciasta na uszka.
Składniki ciasta: mąka około 1 kg, przegotowana woda, odrobina soli oraz 2 łyżki oleju. Całość zagnieść na jednolitą masę do momentu, aż ciasto nie będzie lepiło się do rąk. Podzielić ciasto na części i rozwałkować.
Przygotowanie uszek.
Pociąć rozwałkowane ciasto na paski ok. 5-6 cm i wyciąć z nich prostokąty. Nałożyć przygotowany wcześniej farsz i zlepić krzyżowo (w trójkącik) a przeciwległe narożniki zlepić ze sobą na palcu.
Gotowanie uszek.
Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wyciągnięciu gorące uszka przelać zimna wodą i można lekko przesmarować je oliwką, aby się nie zlepiały.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-22 14:31:44
Dodaj komentarz