Jak zrobić wigilijne uszka do barszczu?

Przedstawiam wyśmienite uszka do barszczu, którymi zachwyca się cała moja rodzina. Z poniższego przepisu wychodzi około uszek.

  • Grzyby suszone, 3 cebule, bułka , sól, pieprz, woda, mąka, olej
1

Przygotowanie farszu.
Około 1 litra grzybów suszonych ugotować na wolnym ogniu. Ostudzić i odsączyć W tym czasie 3 średniej wielkości cebule zeszklić na oleju. 1 bułkę namoczyć w wodzie. Dodać sól i pieprz.


2

Wszystkie farszu składniki przemielić przez maszynkę. Doprawić solą i pieprzem. Farsz musi być dość słony i pikantny. Zależnie od konsystencji można dodać bułkę tartą.
Całość wrzucić na patelnię i podsmażyć.


3

Przygotowanie ciasta na uszka.
Składniki ciasta: mąka około 1 kg, przegotowana woda, odrobina soli oraz 2 łyżki oleju. Całość zagnieść na jednolitą masę do momentu, aż ciasto nie będzie lepiło się do rąk. Podzielić ciasto na części i rozwałkować.


4

Przygotowanie uszek.
Pociąć rozwałkowane ciasto na paski ok. 5-6 cm i wyciąć z nich prostokąty. Nałożyć przygotowany wcześniej farsz i zlepić krzyżowo (w trójkącik) a przeciwległe narożniki zlepić ze sobą na palcu.


5

Gotowanie uszek.
Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wyciągnięciu gorące uszka przelać zimna wodą i można lekko przesmarować je oliwką, aby się nie zlepiały.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.11.2012

Komentarze

Ciekawy przepis, a tu zapraszam do przygotowania barszczyku do uszek: http://www.zaradni.pl/porada/3243,jak_ugotowac_barszczyk_wigilijny

Ostatnio zmieniony: 2013-04-22 14:31:44