Jak zrobić kutię?
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, lubiana przez dzieci i dorosłych.
- • szklanka maku, szklanka ziaren pszenicy, pół szklanki cukru pudru i pół szklanki miodu, 200 g posiekanych orzechów włoskich, 100 g migdałów, 3 łużki rodzynek, 1-2 łyżki koniaku lub brandy, po 4-5 pokrojonych fig i daktyli, otarta skórka z cytryny, szklanka mleka, szczypta soli
Składniki:
- szklanka maku
- szklanka pszenicy
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki miodu
- 200g posiekanych włoskich orzechów
- 100g migdałów
- 3 łyżki rodzynek
- 1-2 łyżki koniaku lub brandy
- 4-5 pokrojonych fig
- 4-5 pokrojonych daktyli
- skórka otarta z cytryny
- szklanka mleka
- szczypta soli
Pszenicę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania; gdy miękka, osączyć na sicie. Rodzynki i migdały sparzyć wrzącą wodą; migdały obrać ze skórki i posiekać, rodzynki dokładnie osączyć, włożyć do naczynia, zalać koniakiem, zostawić na godzinę. Umyty mak zalać wrzącym mlekiem, zagotować na małym ogniu i kilkakrotnie zemleć w maszynce z najdrobniejszą siatką.
Mak połączyć z ugotowaną pszenicą, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać w salaterce, obłożoną łamańcami. Im więcej miodu i bakalii, tym kutia lepsza.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli ktoś nie robił jeszcze kutii, to może warto w tym roku spróbować.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 13:41:52
Dodaj komentarz