Jak zrobić kluski z makiem na wigilię?

Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne, ulubione zwłaszcza przez dzieci.

  • 400 g makaronu (kokardki, łazanki, wstążki)
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • szklanka maku
  • łyżka miodu
  • pół szklanki śmietanki
  • 50g rodzynków
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 szklanki przegotowanej wody
1

Składniki:
-400 g makaronu (kokardki, łazanki, wstążki)
-sól
-2 łyżki masła
-szklanka maku
-łyżka miodu
-pół szklanki śmietanki
-50 g rodzynków
-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-3 szklanki przegotowanej wody


2

Umyty mak zalać 2-3 szklankami przegotowanej wody, zostawić na godzinę, potem gotować na małym ogniu ok. 30 minut, odcedzić, zemleć kilkakrotne w maszynce. Wymieszać ze stopionym masłem (1 łyżka), miodem, śmietanką, dodać rodzynki i łyżkę orzechów, lekko podgrzać, stale mieszając.


3

Makaron ugotować według przepisu producenta. Gorący makaron ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem makowym, wymieszać, posypać pozostałymi orzechami.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przepis stosuję od 5 lat na każdą wigilię. Danie zawsze szybko znika;)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.12.2011

Komentarze

Nie lubię klusek ale może zrobię w tym roku.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 13:42:18