Jak zrobić kluski z makiem na wigilię?
Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne, ulubione zwłaszcza przez dzieci.
- • 400 g makaronu (kokardki, łazanki, wstążki)
- • sól
- • 2 łyżki masła
- • szklanka maku
- • łyżka miodu
- • pół szklanki śmietanki
- • 50g rodzynków
- • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- • 3 szklanki przegotowanej wody
Składniki:
-400 g makaronu (kokardki, łazanki, wstążki)
-sól
-2 łyżki masła
-szklanka maku
-łyżka miodu
-pół szklanki śmietanki
-50 g rodzynków
-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-3 szklanki przegotowanej wody
Umyty mak zalać 2-3 szklankami przegotowanej wody, zostawić na godzinę, potem gotować na małym ogniu ok. 30 minut, odcedzić, zemleć kilkakrotne w maszynce. Wymieszać ze stopionym masłem (1 łyżka), miodem, śmietanką, dodać rodzynki i łyżkę orzechów, lekko podgrzać, stale mieszając.
Makaron ugotować według przepisu producenta. Gorący makaron ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem makowym, wymieszać, posypać pozostałymi orzechami.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przepis stosuję od 5 lat na każdą wigilię. Danie zawsze szybko znika;)
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 13:42:18
Dodaj komentarz