Jak zachować się wobec kelnera?

Idąc do restauracji powinniśmy pamiętać o zasadach, które stosowane są wobec kelnera. Wchodząc do środka należy się uśmiechnąć i kulturalnie przywitać. Już w pierwszych sekundach nawiąże się nić sympatii lub antypatii wobec kelnera. Przekraczając próg restauracji stajemy się jego klientami i zarazem jesteśmy zależni. Kelner jest osobą, która stara się, aby w lokalu było wszystko podane na czas i dba, o jak najwyższy standard obsługi swoich gości. On rozlicza nas z zamówienia i podczas konsumpcji pilnuje, by niczego nie brakowało.

1
źródło: http://www.flickr.com/photos/novecentino/3352975595/sizes/m/in/photostream/ źródło: http://www.flickr.com/photos/novecentino/3352975595/sizes/m/in/photostream/

My, jako klienci musimy też wykazać pełną kulturę wobec kelnera. Do bardzo nielubianych, a wręcz tępionych zachowań jest pstrykanie dwoma palcami. Ten gest często można spotkać na filmach, gdzie kelner leci do ostatniego stolika do klienta. Takie zachowanie ze strony Klienta jest obraźliwe dla niego samego, jak i zawodu, który wykonuje. Gest ten można odczytać, jako chęć pokazania kelnerowi, gdzie jest jego miejsce i danie mu do zrozumienia, że raczej nic więcej nie osiągnie w życiu. To trochę godzi w godność kelnera, jako człowieka.


2
źródło: http://www.flickr.com/photos/quinnanya/4589002786/sizes/m/in/photostream/ źródło: http://www.flickr.com/photos/quinnanya/4589002786/sizes/m/in/photostream/

Podobnym zachowaniem niestosownym wobec kelnera jest wołanie go przez całą salę. W takim wypadku, jeżeli chcemy coś jeszcze zamówić musimy albo sami podejść do miejsca, gdzie kelner obecnie znajduje się lub spróbować wzrokiem przywołać do swojego stolika kelnera. Można też grzecznie przeprosić w bieżącej czynności i poprosić, aby podszedł do nas za chwilę. Kelnera należy traktować z szacunkiem. On ma takie samo prawo do tego, aby ludzie byli dla niego uprzejmi.


3
źródło: http://www.flickr.com/photos/hellokitae/4272284820/sizes/m/in/photostream/ źródło: http://www.flickr.com/photos/hellokitae/4272284820/sizes/m/in/photostream/

Zamawiając z karty dań pytajmy się dokładnie, co zawiera danie. Poprośmy o polecenie czegoś dobrego z menu. Niech kelner wykaże się zainteresowaniem w stosunku do nas. Jeżeli zauważymy, że nasz kelner jest bezczelny albo za bardzo z pouchwala się, należy stanowczo zareagować. Pewnych norm i granic kelner nie może przekraczać. Zawsze musi być w gotowości, by sprostać kolejnym wymaganiom.


4
źródło: http://www.flickr.com/photos/68751915@N05/6848823919/sizes/m/in/photostream/ źródło: http://www.flickr.com/photos/68751915@N05/6848823919/sizes/m/in/photostream/

Do dobrego tonu należy pozostawić napiwek dla kelnera, przeważnie 10% wartości całego zamówienia. Oczywiście to zależy od zasobności portfela danego klienta oraz jego wychowania. Zawsze powinniśmy patrzeć na kelnera przez pryzmat człowieka, który ciężko pracuje, aby otrzymać ten napiwek. Tak naprawdę to też człowiek.


5
źródło: http://www.flickr.com/photos/53921113@N02/5452598947/sizes/m/in/photostream/ źródło: http://www.flickr.com/photos/53921113@N02/5452598947/sizes/m/in/photostream/

Musimy o jednym jeszcze pamiętać, gdy posiłek nie spełnił naszych oczekiwań, to możemy złożyć reklamację. Nie powinniśmy mieć pretensji do kelnera. On swoją pracę wykonał wzorowo, a za fiasko kulinarne należy obwiniać kucharza. W takiej sytuacji pozostaje nam rozmowa z szefem lokalu. Po argumentacji możemy dostać nowe dania lub zjeść na koszt restauracji.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.03.2012

Komentarze

Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale na pewno jest to doświadczenie, które bazuje na wzajemnych relacjach z Klientami. Na pewno nawiążesz wiele ciekawych znajomości. Pozdrawiam i zachęcam do podzielenia się uwagami, jak już będziesz pracował w tym zawodzie.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-05 13:06:00

Dobra porada. Prawdopodobnie już niedługo sam będę kelnerem. Zobaczymy jak sprawdza się to wszystko w praktyce...

Ostatnio zmieniony: 2013-05-04 02:15:35

Zawód kelnera jest trochę traktowany trochę po macoszemu. Stąd powstał pomysł, aby naświetlić znaczenie tego zawodu. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-01 19:20:12

zgadzam się

Ostatnio zmieniony: 2013-02-28 08:06:31

Szacunek dla każdego człowieka niezależnie od tego, jaki ma zawód.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 22:26:16

Chcesz być szanowanym szanuj innych:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 22:02:05

Uważam, że niezależnie, czy to kelner, czy ktoś, kto zajmuje prestiżowe stanowisko musi wiedzieć, jak zachować się w restauracji. Nie zasób portfela decyduje o kulturze, lecz wychowanie i to wyniesione z wczesnych lat ze swojego domu. Można być bogatym i być chamem nie mającym za grosz kultury ( a niestety to większość), a można być skromnym człowiekiem i zachowywać się według zasad obowiązujących w lokalu. Pewne zasady, nawyki, reguły zdobywamy latami.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 22:36:41

bardzo dobra porada i w zupełności się z Tobą zgadzam, kelner to też człowiek, a każdemu człowiekowi należy okazywać szacunek. :)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 20:05:10

Diana90, Klienci powinni być wychowani, a, jak nie, to należy ich wychować. Każdy, kto ma w sobie trochę kultury wie, jak ciężko pracują kelnerzy/kelnerki. Poza tym to miły gest. Obie strony są zadowolone:). Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-17 21:07:47

Sama jestem kelnerką , dzieki! Już wiem czego powinnam oczekiwac od klientów!:):)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-17 18:44:17

Hmm.. nie podoba mi się takie naliczanie z góry. A gdzie radość kelnera kiedy widzi 2-3 dyszki przy rachunku? Kelnerowałem trochę kiedyś i tradycyjne napiwki fajna sprawa :)

Ostatnio zmieniony: 2012-05-13 07:44:36

Lymbf nie tylko kartą. Koszt jest tak skonstruowany, że w rachunku, który płacisz gotówką masz wyliczony napiwek. Natomiast inny sposób pobrania napiwku to zamieszczona informacja jest w menu, że każde danie ma wliczony już napiwek i nie trzeba dawać osobno, chyba, że ktoś ma gest albo chce jeszcze dać ekstra. U nas to jest tak dziwnie, bo idąc do restauracji już patrzą na wejściu kelnerzy, na jak bogato wyglądamy i trochę to jest takie narzucające się. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-12 11:59:18

wydaje mi się, że tylko przy płatności kartą, gotówką i tak należy zostawić napiwek :)

Ostatnio zmieniony: 2012-05-09 22:44:06

Na Zachodzie restauracje niektóre mają tak stworzone menu, że automatycznie doliczany jest napiwek. Nie trzeba sobie tym głowy zawracać. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-03 11:41:33

Czy ja wiem...?
Wchodząc - przebywając - wychodząc z 'przybytków' typu restauracja to właściwie nie zwracam uwagi na kelnera-kelnerkę....
Ot, grzecznościowe DobryWieczór oraz DoWidzenia to i owszem - jak najbardziej,
ale po za tym to raczej przysłowiowe "echo"....
Hi-hi - no i Krok-4 z reguły mnie nie dotyczy :D

Ostatnio zmieniony: 2012-03-30 10:28:19