Jak wykorzystać pisanki już po Wielkanocy?
Co zrobić z pisankami i kraszankami już po świętach? Wyrzucić szkoda. Można wykorzystać i jajka, i skorupki.
- • Pisanki wielkanocne, wałek do ciasta
Jajka można:
- zjeść - do dwóch dni po ugotowaniu; i pod warunkiem, że były farbowane w naturalnych barwnikach lub do ich ozdabiania użyto najzwyklejszego kleju szkolnego lub kredek czy flamastrów;
- starsze można rozdrobnić i wyrzucić na kompost a nie do śmietnika.
Kolorowe skorupki wykorzystać można:
- do wykonywania pięknych prac wyklejanek - skorupki trzeba drobno pokruszyć (najlepiej osobno rozdrabniać skorupki w różnych kolorach), posmarować kartkę papieru klejem szkolnym w miejscach, w których ma powstać kompozycja, i posypać posmarowane klejące szlaczki wapiennymi drobinkami - zabawa dla dzieci murowana!
- do użyźniania i ozdabiania ziemi w doniczkach z roślinami - stosować taki nawóz można jedynie u gatunków, które lubią wapienne podłoże;
- do wzbogacania ziemi wokół krzewów ozdobnych i owocowych;
- do wzbogacenia kompostu.
opis porady
Uwagi i spostrzeżenia
- •Skorupki bardzo dobrze rozdrabnia się wałkiem do ciasta. Chcąc wykorzystać je do dziecięcych wyklejanek, nie można rozdrobnić ich na miał. Powinny to być niewielkie, ale wyraźne kawałki.
Dodaj komentarz