Jak udekorować stół na przyjęcie gości?
Jak udekorować stół na przyjęcie gości? Wygląd stołu na każdym przyjęciu jest sprawą równie ważną jak rodzaj i smak potraw. Wygląd stołu często może zniszczyć smak najlepszego dania, jeżeli jest podane na nieświeżym obrusie i nieciekawych półmiskach.
Przystrojenie stołu zależy do indywidualnych upodobań, gustu i inwencji twórczej, ale istnieją też pewne ciekawe rozwiązania, którymi można się posłużyć. Przybranie stołu i sali jadalnej może być stylizowane, ale trzeba w tej stylizacji być konsekwentnym. Jeżeli robimy wystrój rustykalny, to w kilku widocznych miejscach pokoju i stołu postawimy gliniane dzbanki z kwiatami polnymi a talerze lub tylko półmiski również będą miały wzornictwo regionalne.W takim stylu zamiast tradycyjnych obrusów damy kolorowe małe obrusiki.
Nakrycie stołu to zawsze obrus z materiału, nigdy plastik czy inne tworzywo. Musi on być oczywiście idealnie czysty i niedopuszczalna jest choćby mała plamka. Nieświeży, wcześniej używany obrus każdy bardzo łatwo rozpozna, więc radzę dać świeży i wykrochmalony.
Bardzo ładnym i praktycznym zwyczajem jest położenie na jasnym obrusie tiulowego udrapowanego szala w innym kolorze, kontrastującym z zastawą.
Innym ładnym elementem są serwetki, które powinny być ładne i dobrze dobrane. Jeżeli mamy serwetniki, to niech leżą w nich na talarzach. Osobiście staram się zawsze kłaść obok każdego nakrycia lub na talerz jakiś kwiatek, gałązkę bazylii lub świerku. Efekt murowany, gościom zatyka dech.
Na stole może stać ładny świecznik i waza z kwiatami, lecz muszą one być na tyle małe, żeby nie zabierały miejsca dla półmisków i żeby nie przewracały się.
Kolor dekoracji stołu zależy od fantazji. Dobrze jak pięknie harmonizuje z podawanymi potrawami: na czerwonym obrusie nie podamy dań czerwonych z papryki czy pomidorów lecz zielone, białe i żółte. Na białym wszystko jest możliwe oprócz dań wyraźnie białych, chyba że zastawa ma zdecydowany kolor.
Dekoracja stołu powinna być związana z porą roku. Zimą położymy gałzki świerku, jesienią kolorowe liście, latem kilka kłosków zboża w bukieciku z polnym kwiatkiem a latem kwiaty.
Do dekoracji stołu będą też należeć warzywa ulożone w koszyczku albo owoce. Ja zawsze zestawiam kolory i do jednego płaskiego koszyka kładę takie, żeby tworzyły barwną mozaikę wzsystkich kolorów: pomidor, cytryna, ogórek, pomarańcza.
Dekorację stołu moga także stanowić ładne naczynka do przypraw czy ciekawy w formie młynek albo mała miseczka z papryką.
Pomysły wszystkie są dobre, jeżeli cieszą oko i sprawiają miłe wrażenie.
Dodaj komentarz