Jak przygotować jajka z chrzanem?
W każdym domu na Wielkanoc jemy pyszną święconkę, każdy przygotowuje ją jak najbardziej lubi ,ponieważ sposobów jest mnóstwo,u mnie święconka od lat jest taka sama.
- • 5-8 jajek, korzeń chrzanu, ocet, pieprz i sól (nie pisze ilości bo to zależy od każdego ile czego lubi)
Musimy przygotować półmisek dość głęboki, ale taki żeby go od razu można było postawić na stole wielkanocnym. Gotujemy jajka na twardo na święconkę ,na drugi dzień obieramy jajka ze skorupki i kroimy najpierw na polówki, a potem jeszcze na ćwiartki.Układamy je obok siebie na półmisku.
Obieramy korzeń chrzanu ze skórki i myjemy go,potem ostrym nożem skrobiemy go na wiórki nad jajkami ,jeżeli mamy wystarczająco chrzanu posypujemy solą i pieprzem, na koniec skrapiamy octem ile kto lubi, zagryzamy chlebkiem z poświęconego koszyczka,oczywiście sól i pieprz też z koszyczka. To danie nie musi być święconką można je zrobić jako inny rodzaj jajka na stole.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-09 14:43:13
Dodaj komentarz