Jak przygotować jajka z chrzanem?

W każdym domu na Wielkanoc jemy pyszną święconkę, każdy przygotowuje ją jak najbardziej lubi ,ponieważ sposobów jest mnóstwo,u mnie święconka od lat jest taka sama.

  • 5-8 jajek, korzeń chrzanu, ocet, pieprz i sól (nie pisze ilości bo to zależy od każdego ile czego lubi)
1

Musimy przygotować półmisek dość głęboki, ale taki żeby go od razu można było postawić na stole wielkanocnym. Gotujemy jajka na twardo na święconkę ,na drugi dzień obieramy jajka ze skorupki i kroimy najpierw na polówki, a potem jeszcze na ćwiartki.Układamy je obok siebie na półmisku.


2

Obieramy korzeń chrzanu ze skórki i myjemy go,potem ostrym nożem skrobiemy go na wiórki nad jajkami ,jeżeli mamy wystarczająco chrzanu posypujemy solą i pieprzem, na koniec skrapiamy octem ile kto lubi, zagryzamy chlebkiem z poświęconego koszyczka,oczywiście sól i pieprz też z koszyczka. To danie nie musi być święconką można je zrobić jako inny rodzaj jajka na stole.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 15.04.2011

Komentarze

ciekawy przepis

Ostatnio zmieniony: 2012-12-09 14:43:13