Jak przygotować grill do biesiadowania i jak go czyścić?
Wraz z nastaniem cieplejszych dni rozpoczynamy sezon grillowy. Aby w pełni cieszyć się wspólnym ucztowaniem i pysznymi potrawami musimy odpowiednio przygotować grill a następnie dobrze go umyć i wyczyścić. Oto kilka moich porad dotyczących tego tematu.
- • gałązki jałowca i rozmarynu, olej, tacki do grillowania, folia aluminiowa, metalowa szczotka, piasek, sól grubo ziarnista,
Jeśli chcemy by nasze potrawy nabrały wspaniałego aromatu na węglu możemy ułożyć kilka gałązek jałowca lub innych ziół np. rozmarynu.
Jeśli ruszt nasmarujemy olejem mięso w czasie pieczenia nie będzie do niego przywierać.
Jeśli chcemy zaoszczędzić sobie pracy przy myciu zatłuszczonego rusztu, na grillu możemy ułożyć aluminiowe tacki lub podziurkowaną np. widelcem folię aluminiową, nasmarować je lekko oliwą i ułożyć na nich mięso lub inne produkty przeznaczone do grillowania.
Wysoka temperatura powoduje, że w grillu spala się stary tłuszcz i prażą się wszelkie zanieczyszczenia.Dlatego należy dobrze wyczyścić sprzęt po każdym użyciu. Wszelkie pozostałości usuwamy metalową szczotką, później przecieramy zgniecioną gazetą lub ręcznikiem papierowym a następnie wilgotną szmatką z detergentem. Kratownicę rusztu możemy wyszorować przy użyciu niewielkiej ilości soli grubo ziarnistej lub piasku. Najlepiej kiedy czyścimy grill gdy jest jeszcze ciepły.
Wnętrze grilla możemy przemyć wodą z węża a następnie wlać odrobinę detergentu i dokładnie wyszorować a następnie porządnie wypłukać. Takiej metody nie polecam do grillów gazowych, gdyż możemy zalać otwory doprowadzające gaz.
Do mycia grilla możemy użyć detergentów do usuwania tłuszczu lub wody z octem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przed użyciem środka chemicznego należy się upewnić, że materiał z którego jest wykonany grill nie zniszczy się pod wpływem konkretnego detergentu.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:28:02
Ostatnio zmieniony: 2013-03-27 08:33:06
Dodaj komentarz