Jak naturalnie ufarbować jajka?
Farbowanie jajek wielkanocnych niekoniecznie musi wiązać się z zakupem barwników w sklepie. Wiele kolorów można uzyskać barwiąc jajka w roztworach z dostępnych pod ręką produktów. UWAGA! Do farbowania używaj tylko jajek o białych skorupkach. Na brązowych skorupkach kolory nie wychodzą tak ładnie. Oto, jakie kolory możesz uzyskać:
- • Jajka, cebula, ozimina, czerwona kapusta, buraczki, czerwone owoce,kurkuma, szafran, curry.
Żółty - najszlachetniejszą barwę daje gotowanie i moczenie w szalenie drogim szafranie. Można też spróbować tańszych opcji: przypraw kurkumy lub curry.
Beżowy i brązowawy - różne jego odcienie uzyskuje się przez dłuższe lub krótsze gotowanie jaj w:
- mocnym naparze z herbaty
- łuskach cebuli (najlepiej namoczyć je na kilka godzin przed gotowaniem, wtedy szybciej puszczają barwnik).
Można też jajka gotować i moczyć w łupinach orzecha włoskiego.
Ciemnobrązowy - tu stosuj gotowanie w mocnym naparze z dobrej, mielonej kawy.
Zielony - jajka dość długo trzeba gotować i moczyć w roztworze wody ze sporą garścią oziminy. Można też je gotować w szpinaku lub młodej trawie.
Czerwony i fioletowy - uzyskasz gotując jajka w lekko zakwaszonym soku z aronii czy wiśni lub w łuskach czerwonej cebuli.
Niebieski - uzyskuje się przez gotowanie jajek w wodzie z czerwoną kapustą.
Różowo-czerwony - to efekt moczenia jajek w wywarze z buraków.
Uwagi i spostrzeżenia
- •By jajka nie pękały podczas gotowania, przed włożeniem do wody nakłuj ich szersze końce.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-24 23:19:28
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:02:31
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 22:16:03
Ostatnio zmieniony: 2012-11-04 16:08:03
Ostatnio zmieniony: 2012-07-27 18:21:09
Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:42:10
Ostatnio zmieniony: 2011-04-08 14:21:33
Ostatnio zmieniony: 2011-03-17 10:54:00
Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 00:48:18
Dodaj komentarz