Jak jeść elegancko i zgodnie z zasadami savoir-vivre?
W domu jemy tak jak nam wygodnie, ale w eleganckim lokalu, na wytwornym przyjęciu nie wszystko wypada... Jak jeść zgodnie z zasadami dobrego wychowania?
Szaszłyki to kawałki warzyw i mięsa podane na szpikulcu, aczkolwiek w wielu restauracjach są podawane już rozłożone na talerzu. Jeśli dostajemy patyczek to lewą ręką trzymamy za jedną końcówkę i unosimy a drugi koniec opieramy o talerz i widelcem zsuwamy składniki. Patyczek odkładamy na brzegu talerza a kawałki dania jemy sztućcami, oczywiście krojąc, te które są za duże.
Drób jemy sztućcami, jeśli jest to filet, w przypadku kawałków mięsa z kością można użyć dłoni, o ile na stole są serwetki i miseczka z wodą. Gdy ich nie ma to staramy się poradzić sobie za pomocą noża i widelca. Wtedy na pewno pozostawimy wiele mięsa przy kości, ale nie należy się tym przejmować. Skrzydełka i udka trzymamy delikatnie palcami, a nie całą dłonią, niczym jaskiniowcy ;) Żabie udka jada się używając rąk.
Ryby są zdrowe i smaczne, ale dostarczają problemu w ich spożywaniu. Do ryby podanej w całości podawany jest widelec i specjalny nóż, którym rozcina się rybę wzdłuż, a następnie oddziela ości od mięsa. Tak samo postępuje się, gdy podano dwa widelce. Oście odkłada się na specjalny talerzyk, lub na bok własnego talerza. Filety jada się, tak jak mięsa: nożem i widelcem.
Ziemniaki można jeść widelcem i nożem, chociaż istnieją szkoły, które mówią, że dzielimy je tylko widelcem.
Spaghetti jemu używając widelca trzymanego w prawej ręce i łyżki trzymanej w ręce lewej. Na łyżce opiera się makaron i nawija na widelec.
Barszczyk i bulion jemy łyżką, natomiast pozostałości na dnie można wypić - tylko, gdy zupka jest podana w bulionówce. Krokiety jemy widelcem. Jeśli nie podano widelca i noża, to można użyć dłoni, jednakże w wytwornej restauracji raczej się nie zdarzy. Ja osobiście uwielbiam jeść krokiety, trzymając je w dłoni i gryząc :) Należy pamiętać, że za gorącej zupy nie dmuchamy, tylko czekamy, aż ostygnie, a łyżkę wkładamy czubkiem w stroną ust, nie bokiem.
Szparagi jemy zaczynając od główki nożem i widelcem, kiedyś stosowano tylko widelec. Końcówki pozostawiamy na brzegu talerza.
Kawior przenosi się na swój talerzyk łyżeczką i skrapia sokiem z cytryny. Należy jeść go widelcem i zagryzać chlebem, albo posmarować nim chleb, uprzednio posmarowany masłem.
Oliwki jadamy przy pomocy szpikulca do oliwek albo wykałaczek.
Omlet należy jeść tylko widelcem, lub specjalną łyżeczką do omletu.
Dodaj komentarz