Jak farbować jajka?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią tradycja malowania jajek. Przy tej okazji pragnę się podzielić sposobami jak farbować jajka naturalnymi barwinkami.
- • jajka, naturalne barwniki
Jajka wkładamy do rondelka pojedynczą warstwą, wlewamy taką ilość wody by były one całkowicie zakryte i dodajemy łyżkę octu.
Do wody dodajemy odpowiedni barwnik i tak jeśli chcemy uzyskać odpowiedni kolor dodajemy:
- kolor lawendowy - sok z ciemnych winogron lub kwiaty fiołka i sok z cytryny lub suszone kwiaty hibiskusa
- kolor fiołkowy - kwiaty fiołka lub czerwone wino
- kolor niebieski - liście czerwonej kapusty lub czarne jagody
- kolor zielony - liście szpinaku
- kolor żółty - skórka pomarańczy lub natka marchwi lub kurkuma lub nasiona selera
- kolor brązowy - nasiona kopru lub mocny napar kawy mielonej lub czarnej herbaty lub kawa rozpuszczalna lub skorupy orzecha włoskiego
- kolor pomarańczowy - chili lub papryka w proszku
- kolor różowo-czerwony - buraki lub koncentrat buraczany lub maliny lub sok z malin lub sok z wiśni lub łupiny z czerwonej cebuli
Po dodaniu odpowiedniego barwnika wode z jakami zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 15 min. Jeśli kolor jajek nam odpowiada to wyjmujemy je delikatnie by nie porysować ich łyżką. Jeśli chcemy by kolor był bardziej intensywny to jajka wyjmujemy, wodę z barwnikiem przecedzamy i ponownie zanurzamy w niej jajka i wstawiamy na noc do lodówki.
Jeśli chcemy by jajka były błyszczące wystarczy /kiedy będą suche/ nasmarować je odrobiną oleju i wypolerować suchą szmatką.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Najlepsze efekty otrzymujemy jeśli skorupki jajek są naturalnie białe ale niestety o takie najtrudniej.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:35:10
Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 17:11:43
Dodaj komentarz