Jak dobrze zorganizować przyjęcie w domu?
Urodziny, imieniny, święta, rocznice i jubileusze - w polskiej tradycji nie brakuje okazji do wspólnego ucztowania, a słynna polska gościnność stawia przed gospodarzami, zwłaszcza niedoświadczonymi, nie lada wyzwanie. Poniższe porady dotyczą organizacji przyjęcia w domu, ale wiele z nich sprawdzi się też, jeśli zamierzamy przyjąć gości na sali czy w restauracji. Jak więc wszystko zorganizować, by przyjęcie było udane, a goście zadowoleni?
- • http://www.zaradni.pl/porada/1880,jak_ugotowac_pyszny_bogracz
- • http://www.zaradni.pl/porada/2713,jak_zrobic_pyszna_salatke_z_makaronu_ryzowego
- • http://www.zaradni.pl/porada/2717,jak_zrobic_pieczarki_faszerowane_serem_plesniowym
Określ budżet - jeśli nie hołdujemy zasadzie "zastaw się, a postaw się", planowanie imprezy okolicznościowej
powinniśmy zacząć od określenia naszego budżetu. Nie jest dobrym pomysłem urządzanie wystawnych przyjęć, jeśli potem nie będziemy mieli czego włożyć do garnka.
Jeśli podczas imprezy ma być podawany alkohol, a zaproszeni goście raczej za kołnierz nie wylewają,
przygotuj się na to, że znaczną część Twojego budżetu pochłonie zakup alkoholu.
Zrób listę gości - na kartce papieru zapisz wszystkich, których chcesz zaprosić. Dzięki temu o nikim nie zapomnisz, ale przede wszystkim będziesz mieć jasny obraz, na ile osób przygotować jedzenie, miejsca siedzące i inne elementy o których piszę poniżej. Dzieci, z którymi mogą przyjść goście, zapisuj w osobnej kolumnie. Jeśli lista okaże się zbyt długa - zdecyduj, z kogo zrezygnować.
Zaproszenia - ustal dzień imprezy i godzinę. Jeśli przyjęcie nie ma charakteru podniosłego lub oficjalnego, nie ma konieczności wysyłania papierowych zaproszeń. W takiej sytuacji wystarczy telefoniczne powiadomienie.
Najlepiej zapraszać gości nie później niż tydzień przed uroczystością.
Ustal menu - dobrze jest to zrobić dwa tygodnie przed planowaną imprezą. Jest to ważne zwłaszcza dla osób pracujących, które nie mają zbyt dużo wolnego czasu.
Przepisy na wymienione niżej potrawy znajdują się w innych moich poradach (linki poniżej).
W menu powinno się znaleźć:
- ciasto, np. sernik;
- danie na ciepło, najlepiej bogracz lub bigos, ale mogą być również tylko kiełbaski;
- wędliny - minimum 3 rodzaje, np. szynka, salami, baleron;
- sery - można podać tradycyjnie w plasterkach, a jeśli chcemy, by było bardziej efektownie, należy przygotować tzw. deskę serów, czyli kilka rodzajów serów pokrojonych na małe kawałki np. brie, camembert, żółty, wędzony, pleśniowy. Do serów można podać winogrona, orzechy włoskie, pumpernikiel;
- sałatki - minimum 2 rodzaje, np. bardzo oryginalna sałatka z makaronem ryżowym, szybka i tania z tuńczykiem, lub tradycyjna sałatka jarzynowa;
- przystawka rybna, np. śledzie lub ryba po grecku;
- inne przystawki, np. pieczarki faszerowane serem pleśniowym, tatar, pomidory, ogórki konserwowe, oliwki.
Jeśli spodziewasz się więcej niż 10 osób, poproś kogoś o pomoc przy obsłudze. Gdy jednak nie możesz liczyć na pomoc, wybierz potrawy, które są szybkie i które można przygotować wcześniej. Rozplanuj prace w kuchni. Niektóre potrawy, takie jak np. bigos, możesz przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Ciasto, sałatki i śledzie przygotuj dzień przed przyjęciem.
Aby podczas imprezy nie chodzić co chwilę do kuchni uzupełniać braki, nałóż na talerze większe porcje jedzenia.
Lista zakupów - gdy menu jest już zaplanowane, spisz wszystkie składniki potraw (wraz z ilością), które chcesz przyrządzić. Najlepiej przygotuj do tego celu kartkę z podziałem na typ produktów: warzywa, nabiał, wędliny i mięso, napoje itd. Dzięki temu szybciej i sprawniej zrobisz zakupy. Sprawdź też swoje zapasy, czyli takie produkty, jak: kawa, herbata, cukier, przyprawy, musztarda itd. Unikniesz dzięki temu stresującej bieganiny po sklepach w ostatniej chwili. Na stworzonej liście zaznacz produkty, które możesz kupić wcześniej. W większych miastach można zamówić zakupy z dostawą do domu. Jeśli się na nie zdecydujesz, zostaw sobie margines czasu, na wypadek gdyby nie wszystko zostało dostarczone.
Przygotowanie mieszkania i zastawy stołowej - nawet w najczystszym domu przed przybyciem gości zawsze znajdzie się coś do posprzątania. Jeśli chcesz np. umyć okna, zrób to min. tydzień wcześniej. Później możesz nie mieć czasu. Prace porządkowe zaplanuj tak, by na dzień przed planowaną imprezą zostały tylko sprawy kosmetyczne.
Sprawdź, czy masz obrusy, odpowiednią ilość sztućców, talerzy, szklanek itd. Jeśli czegoś brakuje, pożycz od kogoś znajomego. To samo dotyczy miejsc siedzących. Jeśli spodziewasz się większej ilości osób, a masz do dyspozycji mało miejsca, zastanów się zawczasu jak poprzestawiać meble, by wszystkim było wygodnie. Przyjęcie możesz urządzić na styl amerykański, czyli z bufetem i na stojąco. To pozwala zaoszczędzić dużo miejsca. Pamiętaj jednak o osobach uprzywilejowanych, które muszą mieć zapewnione miejsca siedzące, np. osoby starsze, chore, czy kobiety w ciąży lub z bardzo małymi dziećmi. Gdy goście mają przyjść z dziećmi, postaraj się wygospodarować miejsce, gdzie dzieci będą mogły się bezpiecznie bawić. Możesz np. rozłożyć na podłodze śpiwór, a na nim kocyk - dzieci będą wówczas zabezpieczone przed chłodem od podłogi. Dobrze też, jeśli zaopatrzysz się np. w blok rysunkowy i kredki, tak by dzieci
miały zajęcie. Przygotuj też miejsce na garderobę gości, zwłaszcza jeśli spodziewasz się większej ilości osób. Jeśli przypuszczasz, że możesz otrzymać kwiaty, naszykuj wazony. Możesz też zaznaczyć gościom, że zamiast kwiatów wolisz np. żel pod prysznic lub czekoladki.
Dzień przed imprezą - wyciągnij zamrożone potrawy z zamrażalnika, wstaw do lodówki alkohol i napoje lub zrób lód. Upiecz ciasto, zrób sałatki, śledzie, rybę po grecku, żeby się potrawy przegryzły.
Zetrzyj kurze i zrób ostatnie prace porządkowe. Przejrzyj szafę i wybierz, w co się ubierzesz na uroczystość.
Wieczorem zrób sobie relaksującą kąpiel i w miarę wcześnie połóż się spać - jutro musisz być w dobrej formie.
Dzień imprezy - gdy konieczne jest wygospodarowanie dużej przestrzeni, poprzestawiaj meble wg wcześniej zaplanowanego pomysłu i zaaranżuj pokój tak, by było wygodnie. Przyszykuj naczynia, sztućce, obrusy i ewentualne dekoracje. O ile na przyjęciu będą dzieci, zrezygnuj z zapalania świec.
Jeśli planujesz imprezę na stojąco, stwórz bufet. Gdy zajdzie taka potrzeba, możesz połączyć dwa różne stoły i nakryć je obrusem. Aby wygospodarować jeszcze więcej miejsca, możesz na stołach poukładać duże, ciężkie książki (oczywiście pod obrusem). Stworzysz w ten sposób konstrukcję wielopoziomową dzięki czemu zyskasz dodatkową przestrzeń. Po jednej stronie bufetu ustaw naczynia i sztućce, na jego drugim końcu szklanki i napoje. Nie wcześniej niż godzinę przed przyjściem gości możesz poukładać na nim jedzenie.
Teraz, skoro prace aranżacyjne masz już za sobą, możesz zacząć przygotowywać pozostałe potrawy. Gdy będą gotowe, owiń talerze folią i powkładaj do lodówki. Jeśli planujesz podać np. ogórki konserwowe czy oliwki, nie wyrzucaj słoików z zalewą. Warzywa możesz włożyć z powrotem, gdy nie zostanie wszystko zjedzone. Jeśli masz oliwki w woreczku - przelej zalewę do mniejszego słoiczka, np. po musztardzie.
O ile nie organizujesz przyjęcia na stojąco z bufetem, najlepiej rozpocząć je od poczęstunku ciastem i kawą. Lepiej nie rozpoczynać uroczystości od dania ciepłego, bo część gości pewnie trochę się spóźni. Wówczas albo spędzisz pół imprezy w kuchni na ciągłym odgrzewaniu, albo zmusisz punktualnych gości do czekania o "suchym pysku" na spóźnialskich. Obie sytuacje nie są zbyt taktowne.
Kiedy wszystko jest gotowe, przebierz się, usiądź wygodnie i w spokoju czekaj na gości.
Przyjęcie z pewnością będzie udane!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pamiętaj, by nie przesadzić z alkoholem. Jako gospodarz musisz nad wszystkim czuwać!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:41:02
Smakuje zawsze i wszędzie
Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 13:12:35
Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 10:04:41
Ostatnio zmieniony: 2010-12-05 09:26:06
Dodaj komentarz