Jak degustować wino?

Jak powiedział kiedyś król Edward VII: „Wino się nie tylko pija. Wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje ale również o winie się rozmawia.” Poniżej kilka podstawowych rad jak przestać być laikiem w tych sprawach.

  • Wino
  • Odpowiedni kieliszek
  • Chwila spokoju
1

Przed degustacją
Niektórzy (w tym ja) wyznają zasadę, że wino przed podaniem powinno się otwierać licząc pół godziny na każdy rok jaki upłynął od zabutelkowania, np.: mamy obecnie ok. 2010 a wino jest z 2005 więc otwieramy je około 2,5 godziny (5*0,5h) przed podaniem.


2

Kieliszek
Wybierz kieliszek odpowiedni do degustowanego wina. Napełnij go do poziomu w którym jest on najszerszy. Pamiętaj, że podnosimy go za nóżkę a nie obejmujemy całą dłonią. Unikniemy dzięki temu ogrzania wina.


3

Barwa i konsystencja
Przed wypiciem lekko przechylamy i okręcamy kieliszek wokół osi. Poznamy dzięki temu konsystencję wina, które nie powinno zbyt długo zostawać na ściankach. Podnosząc kieliszek w stronę światła poznamy barwę wina.


4

Zapach
Kierując kieliszek w stronę nosa poznajemy zapach wina (tylko nie wtykajmy nosa do kieliszka:) Po przybliżeniu należy zdecydowanie zaciągnąć się wonią wina. Postarajmy się w tym momencie zastanowić, z czym kojarzy nam się jego zapach.

Teraz delikatnie zakręcamy kieliszkiem dzięki czemu uwolnimy dodatkowe aromaty. Wąchamy ponownie i ponownie staramy się ocenić i porównać zapach.


5

Smak
Tak, tak, nareszcie możemy spróbować wina. Gdy weźmiemy pierwszy łyk, przez chwilę przytrzymujemy wino w ustach aby je posmakować. Dzięki temu lepiej zadziałamy na kubeczki smakowe oraz dopełnimy nasze doznania zapachowe.


6

Na koniec
Warto proces ten powtórzyć kilkakrotnie przed wydaniem ostatecznej decyzji o winie gdyż nasze pierwsze wrażenie często może się różnić od kolejnych. Jeżeli przechodzimy do degustacji kolejnego wina należy przepłukać usta wodą.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.07.2010

Komentarze

dzięki za poradę

Ostatnio zmieniony: 2013-04-17 10:30:37

Ciekawa porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 13:31:07

teraz możemy się poczuć jak prawdziwi koneserzy :)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 14:08:53

świetna porada

Ostatnio zmieniony: 2013-01-20 15:04:26

Świetna porada. A tak na marginesie, to np. w dobrych restauracjach, podając starsze rocznikowo wino podaje się je bez oczyszczania z kurzu, tak, aby klient widział, że odleżało swoje :P A z tym otwieraniem to napewno wypróbuję, bo nigdy z czymś takim się nie spotkałem.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-18 18:39:06

Wypróbowałam poradę: kilka nowych doznań nie uszło mojej uwadze ;-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 11:49:45

świetna porada, uwielbiam wina:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-23 08:25:25

Dokładnie dobrze jest wiedzieć jak zabrać się za degustację tego szlachetnego trunku :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 13:46:47

fajna ciekawostka w kroku pierwszym. będę tak robił:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 13:16:28

Ciekawa porada;-) dla koneserów :-D Ah te romantyczne kolacje ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 16:41:42

Wino, degustacja , nastrój kolacja :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 08:29:06

ja uwielbiam winka .... szczególnie w dobrym towarzystwie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-27 11:49:29

Porada dla konesera wina:).

Ostatnio zmieniony: 2011-01-26 16:35:47

Bardzo dobra porada. Pozdrawiam i zapraszam do oceniania i komentowania moich porad.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-25 21:13:52

Super rada.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-25 20:55:38