Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Kotlet, ziemniaki i szpinak to tradycyjna forma obiadu w wielu polskich domach. Jednak przy odrobinie chęci z tych samych produktów można stworzyć ciekawe i smaczne danie, odpowiednie zarówno na codzienny obiad, jak i domowe przyjęcie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

  • Aby przygotować cztery porcje potrzeba:
  • - pierś z kurczaka,
  • - pół paczki mrożonego, szatkowanego szpinaku,
  • - jedna paczka ciasta francuskiego,
  • - trochę tartego, żółtego sera,
  • - kilka łyżek oliwy z oliwek lub zwykłego oleju,
  • - łyżka masła,
  • - dwie łyżki mąki,
  • - jajko,
  • - pieprz i sól,
  • - curry i oregano.
1

Przygotowanie szpinaku cz.1

Przygotowanie szpinaku cz.1

Szpinak wyjmujemy z woreczka, nie rozmrażamy go jednak uprzednio! Do niedużego garnka nalewany odrobinę wody, wsadzamy szpinak i czekamy aż cały się rozpuści. Kiedy to nastąpi, gotujemy go pod przykrywką na wolnym ogniu przez około 20 minut, by odparowała z niego cała woda.


2

Przygotowanie kurczaka cz.1

Przygotowanie kurczaka cz.1

Kiedy nasz szpinak powoli sobie bulgocze w garnku, możemy zająć się piersią z kurczaka. Oprawiamy ją ze wszystkich przerostów z tłuszczu i żyłek, a następnie kroimy w cienkie i długie paski.


3

Przygotowanie kurczaka cz.2

Przygotowanie kurczaka cz.2

Skrojone w paski mięso doprawiamy solidnie solą, odrobiną pieprzu oraz wszelkimi ulubionymi przyprawami. Może to być zarówno kurkuma, jak i bazylia, albo mieszanina obu. Odradzam jedynie używanie estragonu, gdyż psuje smak mięsa. Ja osobiście użyłem mieszanki pikantnego curry oraz oregano.



Po dodaniu przypraw wlewamy półtora łyżki oliwy i mieszamy. Zostawiamy na jakiś czas, by marynata zapoznała się bliżej z mięsem.


4

Przygotowanie szpinaku cz.2

Przygotowanie szpinaku cz.2

Kiedy nasze mięso marynuje się w misce, pora wrócić do szpinaku. Niech nadal sobie zawadiacko bulgocze, podczas gdy my zajmiemy się zasmażką. W małym garnuszku mieszamy ze sobą sporą łyżkę masła oraz dwie średnie łyżki mąki, przygrzewając na wolnym ogniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę o konsystencji budyniu, wlewamy całość do naszego szpinaku.



Mieszamy, aż oba składniki zmiksują się ze sobą, po czym do szpinaku wbijamy jedno większe jajo. Oczywiście mieszamy, aż jajko się zetnie, co dostrzeżemy widząc białe nitki białka.



Dzięki dodaniu jajka i zasmażki nasz szpinak stanie się zwarty niczym bita piana i nie będzie się wylewał z wnętrza ciasna podczas jedzenia.


5

Przygotowanie szpinaku cz.3

Przygotowanie szpinaku cz.3

Szpinak zostawiamy na naprawdę minimalnym ogniu na około 5 minut, aż sami uznamy, że jest naprawdę gęsty. Na koniec doprawiamy do solą i pieprzem wedle własnego uznania i podniebienia.



Po pięciu minutach powinien być gotowy i można go wyłączyć.


6

Przygotowanie kurczaka cz.3

Przygotowanie kurczaka cz.3

Na wielką patelnię (polecam użycie porcelanowych, jeśli się takie posiada) wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim płomieniu. Kiedy patelnia już się nagrzeje, ustawiamy na niej prosto nasze pokrojone w paski mięso. Staramy się, by paski były jak najbardziej proste i smażymy je do uzyskania złocistego odcienia.



Kiedy mięso będzie gotowe, możemy je odsączyć z tłuszczu, używając do tego papierowych ręczników.


7

Przygotowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie ciasta francuskiego

Zwinięte w wałek ciasto rozwijamy, starannie rozprostowując brzegi. Następnie nożem przecinamy ciasto na pół, a powstałe dwa kwadraty tniemy po przekątnej. Dzięki temu uzyskujemy cztery trójkąty, które odpowiadają czterem porcjom dania.


8

Przygotowanie dodatków

Przygotowanie dodatków

Na tarce, używając dużych oczek, ścieramy około 25-30 dag żółtego sera.


9

Układanie i zwijanie ciasta cz.1

Układanie i zwijanie ciasta cz.1

Teraz końcówka. Bierzemy nasze usmażone mięso i układamy je równolegle do najdłuższej krawędzi trójkąta z ciasta francuskiego.



Przy okazji włączamy już piekarnik, ustawiając go na 170 stopni.


10

Układanie i zwijanie ciasta cz.2

Układanie i zwijanie ciasta cz.2

Teraz bierzemy nasz szpinak i nakładamy łyżką odpowiednią ilość na mięso, przykrywając je starannie.


11

Układanie i zwijanie ciasta cz.3

Układanie i zwijanie ciasta cz.3

Jeszcze pozostaje nam posypanie całości startym wcześniej żółtym serem, który pełni dwie podstawowe funkcje: po pierwsze topiąc się tworzy rodzaj kleju, który zespala całość razem i nie pozwala się ciastu rozpaść. Po drugie - doskonale komponuje się smakowo ze szpinakiem.


12

Układanie i zwijanie ciasta cz.4

Układanie i zwijanie ciasta cz.4

Zostało nam tylko zwinąć ciasto. Pierwszą zawijamy najdłuższą krawędź trójkąta, następnie przeciwległy róg i na koniec boki, tworząc rodzaj koperty.



Gdyby ciasto nie chciało się skleić, należy pomóc mu pomoczonym w ciepłej wodzie widelcem.



Kiedy pozwijamy już wszystkie cztery porcje, posypujemy je jeszcze po wierzchu odrobiną startego sera i wsadzamy do piekarnika.


13

Pieczenie

Pieczenie

Pieczenie może mieć różną długość w zależności od piekarnika. W moim przypadku trwało to 30 minut, a oznaką, że potrawa jest gotowa był zapieczony na złoto-brązowo ser na wierzchu ciasta. Dlatego warto samemu zerkać na ciasto co kilka minut i samemu ocenić.



Przypominam, że nie smarujemy blachy żadnym tłuszczem - pieczemy na papierze, w który zawinięte było ciasto francuskie.


14

Zakończenie

Zakończenie

Po około 30 minutach pieczenia danie jest gotowe i można je podawać.
Bardzo dobrze smakuje z odrobiną ketchupu.



Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.01.2014

Komentarze