Jak przygotować się na rozmowę o pracy w gastronomii?
Gastronomia jest specyficzną branżą albo się ją kocha albo nienawidzi. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w tej pracy, przeczytaj kilka porad które mogą być dla Ciebie pomocne, jeśli wybierasz się na rozmowę z szefem czy kierownikiem.
Dzień rozmowy już blisko a Ty nie wiesz jak się do niej przygotować? Boisz się, że coś pójdzie nie tak? Martwisz się dużą konkurencją? Spokojnie. Po pierwsze zbierz informację na temat miejsca pracy. Jeśli to restauracja, dowiedz się jaką kuchnie serwują, jeśli to klub, zobacz jakiego typu muzykę grają, karta drinków itp.
Kolejną ważną rzeczą jest ubiór. Nie można się wystroić jak na Sylwestra. Najlepiej jest się ubrać w coś wygodnego, niekrępującego ruchów, jeśli się malujemy niech to będzie lekki makijaż, włosy koniecznie spięte lub związane, paznokcie nie pomalowane ale zadbane. Osoba przeprowadzająca rozmowę zobaczy, że znasz się na standardach obowiązujących w gastronomii.
Pytania. Zadawaj je, Osoba która ich nie zadaje, wysyła sygnał, że jest jej wszystko jedno byle by została zatrudniona. Dobry pracownik to taki, który interesuję się swoim stanowiskiem pracy. Często w ogłoszeniu pisze o językach obcych, co jest oczywiście bardzo ważne w tej branży. Warto przepatrzeć ofertę danego lokalu i przypomnieć sobie kilka słówek. To powinno nas trochę uspokoić.
Dodaj komentarz