Jak zrobić syrop na kaszel w domu?
Suchy czy mokry - męczy tak samo. Czasem trwa krótko, a czasem tygodnie i miesiące. Może być groźny i warto go zwalczyć natychmiast, gdy tylko się zacznie. Leczenie ułatwiają syropy, w tym syropy robione w domu. Składniki można znaleźć w każdej spiżarni, a jest z czego wybierać.
- • cebula, cukier, miód, czosnek, cytryna, babka lancetowata, burak czerwony
Syrop z cebuli
2 spore cebule pokroić w plastry. Układać warstwami: cebula, cukier, miód. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Pić 3 razy dziennie, po łyżce. Syrop będzie skuteczniejszy, gdy do cebuli doda się rozdrobnione ząbki czosnku.
Syrop z buraka
W dużym buraku wydrążyć otwór na tyle duży, by można było wsypać kilka łyżeczek cukru. Wstawić do piekarnika i wyjąć, gdy cukier się rozpuści. Pić po łyżeczce, kilka razy dziennie.
Syrop z babki lancetowatej
Garść liści babki (świeżej lub suszonej), zalać szklanką wrzątku i gotować na wolnym ogniu, aż połowa płynu wyparuje. Przecedzić i dodać 150 mililitrów miodu. Wymieszać. Podawać od 1 do 3 łyżeczek, kilka razy dziennie.
Syrop ten pomaga nie tylko na kaszel, ale łagodzi też ból gardła oraz rozrzedza flegmę, nagromadzoną w drogach oddechowych, co ułatwia jej wykrztuszanie.
Syrop z czosnku i cytryny
Pół cytryny sparzyć i wycisnąć z niej sok, czosnek zmiażdżyć i dodać do soku. Połączyć z miodem i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Podawać co dwie godziny, po 2 łyżeczki.
Syrop nadaje się dla dzieci i bardzo im smakuje.
Dodaj komentarz