Szybki przepis na twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Specjaliści z zakresu żywienia nie bez powodu uznają śniadanie za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto je sobie urozmaicać, ponieważ ser i szynka, choć smaczne, szybko mogą się znudzić. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych dodatków do kanapek może być zdrowy twarożek ze szczypiorkiem i cebulką. Jest on szczególnie popularny w województwie wielkopolskim, gdzie nosi wdzięczną nazwę "gzik". Je się go na śniadanie lub na obiad - w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach.

  • 20 dag białego sera
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4-5 rzodkiewek
  • garść posiekanego szczypiorki
  • Sól, pieprz
1

Łączenie składników

Łączenie składników Szczypiorek i cebulkę siekamy bardzo drobno

Do sera dodać posiekany szczypior, cebulkę i rzodkiewkę.


2

Przygotowanie

Przygotowanie Chrupiąca rzodkiewka nada twarożkowi świeżości

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


3

Serwowanie

Serwowanie Zamiast śmietany można użyć lżejszego jogurtu naturalnego

Tak przygotowany twarożek można rozsmarować na posmarowanym masłem pieczywie lub przełożyć do miseczki i serwować jako dodatek do gotowanych ziemniaków bądź placków ziemniaczanych.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.01.2014

Komentarze

pyszne
Ta wersja jest też pyszna. Ja znam z dodatkiem gotowanego jajka i szczypiorku.
muszę spróbować ;)