Szybki przepis na twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Specjaliści z zakresu żywienia nie bez powodu uznają śniadanie za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto je sobie urozmaicać, ponieważ ser i szynka, choć smaczne, szybko mogą się znudzić. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych dodatków do kanapek może być zdrowy twarożek ze szczypiorkiem i cebulką. Jest on szczególnie popularny w województwie wielkopolskim, gdzie nosi wdzięczną nazwę "gzik". Je się go na śniadanie lub na obiad - w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach.
- • 20 dag białego sera
- • 1 niewielka cebula
- • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
- • 4-5 rzodkiewek
- • garść posiekanego szczypiorki
- • Sól, pieprz
Łączenie składników
Do sera dodać posiekany szczypior, cebulkę i rzodkiewkę.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Serwowanie
Tak przygotowany twarożek można rozsmarować na posmarowanym masłem pieczywie lub przełożyć do miseczki i serwować jako dodatek do gotowanych ziemniaków bądź placków ziemniaczanych.
Dodaj komentarz