Sałatka wiosenna na świeżo
Przedstawiam przepis na bardzo dobrą i sprawdzoną sałatkę na każdą okazję. Przygotowanie jej zajmuje troszkę czasu, ale efekt naprawdę wspaniały.
- • Sałata lodowa lub kapusta pekińska, 1 duży filet z kurczaka, 3 średnie pomidory, 1 duży ogórek, puszka kukurydzy, 1 op. ser feta, pęczek szczypiorku, keczup, majonez, możemy dodać ziarna słonecznika
Na początku najlepiej umyć sałatę bądź kapustę i pozostawić do wyschnięcia, następnie przygotować kurczaka. Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę oliwy, następnie dodajemy kurczaka. Smażymy na średnim ogniu, ok 20 min (można zmniejszyć płomień, by za bardzo nie spiec kurczaka, a bardziej poddusić). Tak przygotowane mięso wykładamy na sitko lub papierowy ręcznik.
Mięso Nam się studzi, możemy zabrać się za kolejne składniki. Sałatę lodową nie kroimy nożem, w palcach rozdzieramy na kawałeczki (kapustę pekińską kroimy na paski). Pomidora kroimy w kostkę i możemy odsączyć go na sitku (sałatka nie będzie tak wodnista). Ogórka i ser feta również w kosteczkę (ogórka dla ładnego wyglądu i wartości odżywczych w skórce możemy pokroić w całości, nie obierając). Kroimy szczypiorek. Słonecznik prażymy na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor.
Mieszamy wszystkie składniki: sałatę, kurczaka, pomidora, ogórka, ser feta, szczypiorek, kukurydzę i słonecznik. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W misce oddzielnie wykładamy majonez ze słoiczka (mały) i dodajemy do niego keczup. Najlepiej dodawać po trochu, sprawdzając smak. Tak przygotowany dresing wlewamy do sałatki i dobrze mieszamy. Gotowe :)
Dodaj komentarz