Przepis na zdrową przekąskę: placki owsiane z bananem
Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Przyznam że sam często miałem takie chwile słabości i sięgałem po czekoladę, cukierki, batony... Nie dość że głód udawało mi się zaspokoić tylko na chwilę, gdyż po chwili znowu byłem głodny to dodatkowo mój organizm nie był zadowolony z dawki cukru, tłuszczu i substancji chemicznych którymi go zapychałem. Rozwiązanie podsunęła mi dziewczyna, która podała mi przepis na placki owsiane z bananem. Nie dość że placuszki smakują przepysznie, to w dodatku są zdrowe, zapewniają dużą dawkę energii, ich koszt i czas przygotowania jest bardzo niski, a także szybko likwidują uczucie głodu.
- • 2 banany
- • 2 szklanki płatków owsianych
- • 4 jajka
Przygotowanie masy
Rozbijamy jajka do miski, po czym dodajemy płatki owsiane. Banany po obraniu należy dokładnie rozgnieść nożem lub widelcem, a następnie dodać do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na 30 min, aby płatki dobrze nasiąkły.
Smażenie placków
Po 30 min masę wykładamy formując kształt placuszków na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu, i smażymy dosłownie 2-3 minuty z każdej strony.
Smacznego!
Placki najlepiej jeść na ciepło. Najważniejsze że nadają się równie dobrze na śniadanie, jak i na szybko przekąskę ;) Placki można podawać na wiele sposobów, ale według mnie najlepiej smakują z serkiem waniliowym ;) Zachęcam do własnych eksperymentów! Smacznego!
Dodaj komentarz