Przepis na sycące naleśniki z warzywami, serem feta i tuńczykiem

Naleśniki należą do najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, jednak najczęściej spożywa się je na słodko, z dodatkiem dżemu, konfitur, kremu czekoladowego, świeżych owoców bądź serka waniliowego. Moja wersja naleśników idealnie sprawdza się jako danie obiadowe. Duża ilość warzyw, ser feta i soczysty tuńczyk tworzą ciekawe połączenie smakowe, które zaspokaja gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających domowników. Do przygotowania naleśników potrzebne są:

  • 1 jajko
  • 0,5 l mleka
  • niecała szklanka mąki (ciasto ma być gęste, ale lejące)
  • sól, pieprz do smaku
  • Na farsz składają się:
  • pół czerwonej papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • pół opakowania sera feta
  • puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju)
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy
  • mrożony szpinak w liściach – 5-6 kostek (trzeba go wcześniej rozmrozić)
  • sól i pieprz do smaku
1

Przygotowanie ciasta

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki umieszczam w misce i przy użyciu trzepaczki wyrabiam je na gładką, pozbawioną grudek masę.


2

Smażenie naleśników

Smażenie naleśników

Naleśniki smażę na mocno rozgrzanej i lekko tylko natłuszczonej patelni. Ważne, by były one cienkie (muszą przecież pomieścić farsz), więc zużywam mniej więcej jedną chochelkę ciasta na zrobienie jednego naleśnika.


3

Przygotowanie składników farszu

Przygotowanie składników farszu

Cebulę kroję w cienkie piórka, a paprykę w paseczki. Ser feta można rozrobić widelcem, bądź pokroić w dosyć dużą kostkę. Reszta składników nie wymaga wcześniejszej obróbki.


4

Przygotowanie farszu

Przygotowanie farszu

Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę i paprykę. Podsmażam do czasu, aż cebula się zeszkli, a papryka zmięknie. Następnie dodaję szpinak, kukurydzę i prażony słonecznik. Zmniejszam ogień i duszę, aż woda ze szpinaku odparuje a wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.


5

Łączenie składników

Łączenie składników

Na koniec dodaję tuńczyka, pokrojoną w kostkę fetę i doprawiam do smaku. Trzymam na ogniu jeszcze 2-3 minuty i delikatnie mieszam, aby ser się nie rozpadł.


6

Zwijanie naleśników

Zwijanie naleśników

Na każdego naleśnika nakładam kopiastą łyżkę farszu a ciasto zwijam w rulonik, bądź składam w trójkąt.


7

Serwowanie naleśników

Serwowanie naleśników

Naleśniki są gotowe do podania. Można je jeszcze raz podsmażyć na złoto z obu stron, lub zapiec w piekarniku pod żółtym serem bądź startą mozarellą.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.11.2013

Komentarze

wygląda pysznie