Przepis na sycące naleśniki z warzywami, serem feta i tuńczykiem
Naleśniki należą do najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, jednak najczęściej spożywa się je na słodko, z dodatkiem dżemu, konfitur, kremu czekoladowego, świeżych owoców bądź serka waniliowego. Moja wersja naleśników idealnie sprawdza się jako danie obiadowe. Duża ilość warzyw, ser feta i soczysty tuńczyk tworzą ciekawe połączenie smakowe, które zaspokaja gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających domowników. Do przygotowania naleśników potrzebne są:
- • 1 jajko
- • 0,5 l mleka
- • niecała szklanka mąki (ciasto ma być gęste, ale lejące)
- • sól, pieprz do smaku
- • Na farsz składają się:
- • pół czerwonej papryki
- • 1 duża czerwona cebula
- • pół puszki kukurydzy
- • pół opakowania sera feta
- • puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju)
- • garść prażonych ziaren słonecznika
- • 2-3 łyżki oliwy
- • mrożony szpinak w liściach – 5-6 kostek (trzeba go wcześniej rozmrozić)
- • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki umieszczam w misce i przy użyciu trzepaczki wyrabiam je na gładką, pozbawioną grudek masę.
Smażenie naleśników
Naleśniki smażę na mocno rozgrzanej i lekko tylko natłuszczonej patelni. Ważne, by były one cienkie (muszą przecież pomieścić farsz), więc zużywam mniej więcej jedną chochelkę ciasta na zrobienie jednego naleśnika.
Przygotowanie składników farszu
Cebulę kroję w cienkie piórka, a paprykę w paseczki. Ser feta można rozrobić widelcem, bądź pokroić w dosyć dużą kostkę. Reszta składników nie wymaga wcześniejszej obróbki.
Przygotowanie farszu
Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę i paprykę. Podsmażam do czasu, aż cebula się zeszkli, a papryka zmięknie. Następnie dodaję szpinak, kukurydzę i prażony słonecznik. Zmniejszam ogień i duszę, aż woda ze szpinaku odparuje a wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
Łączenie składników
Na koniec dodaję tuńczyka, pokrojoną w kostkę fetę i doprawiam do smaku. Trzymam na ogniu jeszcze 2-3 minuty i delikatnie mieszam, aby ser się nie rozpadł.
Zwijanie naleśników
Na każdego naleśnika nakładam kopiastą łyżkę farszu a ciasto zwijam w rulonik, bądź składam w trójkąt.
Serwowanie naleśników
Naleśniki są gotowe do podania. Można je jeszcze raz podsmażyć na złoto z obu stron, lub zapiec w piekarniku pod żółtym serem bądź startą mozarellą.
Dodaj komentarz