Przepis na sycącą sałatkę grecką z serem feta i sosem winegret
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby i nie lubiła greckiej sałatki. Połączenie świeżych, soczystych i chrupkich warzyw z wyśmienitym sosem winegret oraz wyrazistym w smaku serem feta to gwarancja prawdziwej uczty dla zmysłów. W tradycyjnej sałatce greckiej wprawdzie nie ma miejsca dla sałaty, ale dla polskich gustów kulinarnych jest ona niemal niezbędna, dlatego znalazła się także w moim przepisie.
- • 1/2 sałaty lodowej,
- • 1 czerwona papryka,
- • 1 duża czerwona cebula,
- • 1/2 ogórka wężowego ze skórką,
- • opakowanie pomidorków koktajlowych,
- • kilkanaście zielonych oliwek,
- • pół opakowania sera typu feta,
- • oliwa,
- • szczypta suszonego oregano,
- • musztarda dijon,
- • biały ocet winny,
- • sól, pieprz.
Przygotowanie składników
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki, ogórka i paprykę w kostkę, a pomidorki i oliwki przekroić na pół. Sałatę poszatkować.
Przygotowanie sosu winegret z musztardą dijon
Do słoiczka wlewam 3 łyżki oliwy i łyżkę białego octu winnego. Dodaję łyżkę musztardy dijon, oregano oraz sól i pieprz. Słoiczek zakręcam i wstrząsam, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc aksamitna emulsję.
Mieszanie składników
Wszystkie warzywa oraz pokrojoną w kostkę fetę umieszczam w wysokiej misce i zalewam sosem. Delikatnie mieszam i odstawiam do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.
Serwowanie sałatki greckiej
Sałatka jest bardzo sycąca, więc można ją serwować z dodatkiem pieczywa lub czosnkowych grzanek. Wybornie smakuje w towarzystwie lampki schłodzonego białego wina.
Dodaj komentarz