Przepis na sycącą sałatkę grecką z serem feta i sosem winegret

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby i nie lubiła greckiej sałatki. Połączenie świeżych, soczystych i chrupkich warzyw z wyśmienitym sosem winegret oraz wyrazistym w smaku serem feta to gwarancja prawdziwej uczty dla zmysłów. W tradycyjnej sałatce greckiej wprawdzie nie ma miejsca dla sałaty, ale dla polskich gustów kulinarnych jest ona niemal niezbędna, dlatego znalazła się także w moim przepisie.

  • 1/2 sałaty lodowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1/2 ogórka wężowego ze skórką,
  • opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • kilkanaście zielonych oliwek,
  • pół opakowania sera typu feta,
  • oliwa,
  • szczypta suszonego oregano,
  • musztarda dijon,
  • biały ocet winny,
  • sól, pieprz.
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Pomidory koktajlowe można zastąpić zwykłymi (najlepsze są malinowe).

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki, ogórka i paprykę w kostkę, a pomidorki i oliwki przekroić na pół. Sałatę poszatkować.


2

Przygotowanie sosu winegret z musztardą dijon

Przygotowanie sosu winegret z musztardą dijon Składniki można wymieszać także zwykłą trzepaczką.

Do słoiczka wlewam 3 łyżki oliwy i łyżkę białego octu winnego. Dodaję łyżkę musztardy dijon, oregano oraz sól i pieprz. Słoiczek zakręcam i wstrząsam, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc aksamitna emulsję.


3

Mieszanie składników

Mieszanie składników Sos należy dodać przed podaniem, aby nie rozmiękczył warzyw.

Wszystkie warzywa oraz pokrojoną w kostkę fetę umieszczam w wysokiej misce i zalewam sosem. Delikatnie mieszam i odstawiam do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.


4

Serwowanie sałatki greckiej

Serwowanie sałatki greckiej Sałatka może stanowić dodatek do grillowanych mięs.

Sałatka jest bardzo sycąca, więc można ją serwować z dodatkiem pieczywa lub czosnkowych grzanek. Wybornie smakuje w towarzystwie lampki schłodzonego białego wina.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.12.2013

Komentarze