Przepis na soczyste żeberka w marynacie miodowo-keczupowej
Uwielbiam żeberka w marynacie miodowo-keczupowej. Mają słodko pikantny smak i są naprawdę pyszne. Najlepiej smakują pieczone w piekarniku w woreczku lub rękawie, gdyż smażone na grillu lub na patelni dość szybko przypalają się, a miód zawarty w marynacie szybko krystalizuje się i tworzy twardy karmel.
- • Składniki:
- • żeberka - 75 dag
- • miód - 4 łyżki
- • keczup łagodny - 2 łyżki
- • olej - 1 łyżka
- • sól - szczypta
- • pieprz - szczypta
- • czosnek - 3 ząbki
- • kolendra - 1 łyżeczka
Marynata do żeberek
Do miseczki wlewamy płynny miód i olej, dodajemy keczup (2 łyżki łagodnego możemy zastąpić 1 łyżką pikantnego) doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także kolendrę (nie mielimy jej a jedynie delikatnie rozgniatamy), która nada marynacie lekko korzenny smak. Kolendra nie jest niezbędnym składnikiem, dlatego możemy ją pominąć.
Przygotowanie żeberek
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z dwoma, trzema kostkami.
Marynowanie mięsa
Mięso zanurzamy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do rękawa przekładając obranym, pokrojonym w plasterki czosnkiem. Worek zamykamy i odstawiamy na 2-3 godz., kilka razy odwracając woreczek by każdy kawałek mięsa dobrze "przeszedł" marynatą.
Pieczenie żeberek w worku
Żeberka w worku przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C. Pieczemy ok. 1 godziny. W tym czasie worek z mięsem kilka razy odwracamy, by polać żeberka wytwarzającym się sosem.
Serwowanie dania
Żeberka miodowo-keczupowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, podane z surówką i ziemniakami lub ryżem polanym wytworzonym sosem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
smakują wprost 'njeebjaańskoo' !
Ja do marynaty dodaję jeszcze trochę soku z limonki lub ewentualnie z cytryny.
Ale i bez tego przepis naprawdę warto wypróbować.
Enia - jak zwykle: pyszna porada (:
Dodaj komentarz