Przepis na soczyste żeberka w marynacie miodowo-keczupowej

Uwielbiam żeberka w marynacie miodowo-keczupowej. Mają słodko pikantny smak i są naprawdę pyszne. Najlepiej smakują pieczone w piekarniku w woreczku lub rękawie, gdyż smażone na grillu lub na patelni dość szybko przypalają się, a miód zawarty w marynacie szybko krystalizuje się i tworzy twardy karmel.

  • Składniki:
  • żeberka - 75 dag
  • miód - 4 łyżki
  • keczup łagodny - 2 łyżki
  • olej - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • czosnek - 3 ząbki
  • kolendra - 1 łyżeczka
1

Marynata do żeberek

Marynata do żeberek Marynatę przygotowuje się bardzo prosto - z miodu, ketchupu i oleju. Aby mięso nabrało aromatu powinno poleżeć przynajmniej z godzinę w marynacie.

Do miseczki wlewamy płynny miód i olej, dodajemy keczup (2 łyżki łagodnego możemy zastąpić 1 łyżką pikantnego) doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także kolendrę (nie mielimy jej a jedynie delikatnie rozgniatamy), która nada marynacie lekko korzenny smak. Kolendra nie jest niezbędnym składnikiem, dlatego możemy ją pominąć.


2

Przygotowanie żeberek

Przygotowanie żeberek Żeberka pokrojone na kawałki z dwoma, trzema kostkami łatwiej się przygotowuje i konsumuje.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z dwoma, trzema kostkami.


3

Marynowanie mięsa

Marynowanie mięsa Marynatę przygotowujemy w miseczce - łatwiej zanurzyć w niej kawałki mięsa.

Mięso zanurzamy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do rękawa przekładając obranym, pokrojonym w plasterki czosnkiem. Worek zamykamy i odstawiamy na 2-3 godz., kilka razy odwracając woreczek by każdy kawałek mięsa dobrze "przeszedł" marynatą.


4

Pieczenie żeberek w worku

Pieczenie żeberek w worku Żeberka pieczone w woreczku nie wysychają a polanie ich sosem jest ławiejsze - wystarczy odwrócić woreczek.

Żeberka w worku przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C. Pieczemy ok. 1 godziny. W tym czasie worek z mięsem kilka razy odwracamy, by polać żeberka wytwarzającym się sosem.


5

Serwowanie dania

Serwowanie dania Żeberka w marynacie miodowo-keczupowej pieczone w woreczku.

Żeberka miodowo-keczupowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, podane z surówką i ziemniakami lub ryżem polanym wytworzonym sosem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 05.12.2013

Komentarze

Miód, kolendra, pieprz i czosnek z pieczonymi żeberkami -
smakują wprost 'njeebjaańskoo' !
Ja do marynaty dodaję jeszcze trochę soku z limonki lub ewentualnie z cytryny.
Ale i bez tego przepis naprawdę warto wypróbować.
Enia - jak zwykle: pyszna porada (: