Przepis na smaczne piersi z kurczaka w cieście francuskim

Piersi z kurczaka w cieście francuskim to potrawa powszechnie znana i równocześnie zaskakująca wieloma możliwościami. Wystarczy odrobina pomysłowości i odwagi w łączeniu smaków i dodatków i potrawa gotowa. Moja propozycja to obiad dla dwojga: filet w cieście francuskim z papryką lub owocami.

  • Składnik:
  • - podwójny filet drobiowy - 1 szt
  • - ciasto francuskie - 1 op
  • - papryka czerwona mała - 1 strąk
  • - szynka - 4 plastry
  • - ser żółty - 2 plastry
  • - mandarynka - 1 szt
  • - jajko - 1 szt
  • - mąka
  • - sól
  • - pieprz
  • - papryka mielona ostra i słodka
1

Przygotowujemy mięso

Przygotowujemy mięso Przygotowujemy filet z kurczaka.

Fileta z kurczaka (możemy użyć jednego podwójnego lub dwa pojedyncze) myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 4 kotlety. Następnie zawijamy w folię i delikatnie rozbijamy.


2

Przygotowujemy ciasto

Przygotowujemy ciasto Na rozwałkowanym cieście francuskim kładziemy plastry szynki w ten sposób.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie), kroimy na cztery prostokąty i na każdym z nich układamy po pasterze szynki.


3

Filet paprykowy

Filet paprykowy Oto filet z nadzieniem paprykowym i serem.

Dwa kotlety nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Układamy na dwóch kawałach ciasta francuskiego z szynką. Na filetach układamy po kawałku papryki a na niej żółty ser.


4

Filet owocowy

Filet owocowy Można też przygotować nadzienie owocowe w tym wypadku zrobione z mandarynek.

Pozostałe dwa kotlety oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i układamy na pozostałych dwóch kawałkach ciasta francuskiego z szynką. Na wierzchu układamy plasterki mandarynki (mandarynkę możemy zastąpić np. pomarańczą).


5

Ciasto

Ciasto Ciasto tniemy częściowo na paseczki i układamy tak, aby na siebie nachodziło.

Po ułożeniu filetów ciasto wystające po bokach nacinamy w równe paseczki a następni nakładamy na przemian na wierzch. Ciasto ma nachodzić na siebie tak by się zlepiało na wierzchu, ale jednocześnie powinna zostać wolna przestrzeń między poszczególnymi paseczkami ciasta by mięso mogło w czasie pieczenia odparowywać.
Na wierzchu ciasto smarujemy rozmąconym jakim. Jeśli użyjemy całego jajka ciasto po upieczeniu będzie bardziej brązowe. Jeśli użyjemy samego białka ciasto nabierze jasno złocistego koloru.


6

Pieczenie

Pieczenie Filet z papryką i szynką w cieście francuskim.

Tak przygotowane filety w cieście francuskim układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy ok. 25-30 minut (w zależności od grubości kotletów).


7

Porady ogólne

Porady ogólne Filet drobiowy z szynką i mandarynką w cieście francuskim.

Filety w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło zaraz po upieczeniu - możemy je podawać jako danie obiadowe z surówkami. Możemy je także serwować jako przekąska na zimno z dodatkiem np. keczupu.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.11.2013

Komentarze

Zaskoczyło mnie to połączenie mandarynki i mięsa, ale chętnie spróbuję, bo smakowicie to wygląda ;) Pozdrawiam ;)