Przepis na smaczne piersi z kurczaka w cieście francuskim
Piersi z kurczaka w cieście francuskim to potrawa powszechnie znana i równocześnie zaskakująca wieloma możliwościami. Wystarczy odrobina pomysłowości i odwagi w łączeniu smaków i dodatków i potrawa gotowa. Moja propozycja to obiad dla dwojga: filet w cieście francuskim z papryką lub owocami.
- • Składnik:
- • - podwójny filet drobiowy - 1 szt
- • - ciasto francuskie - 1 op
- • - papryka czerwona mała - 1 strąk
- • - szynka - 4 plastry
- • - ser żółty - 2 plastry
- • - mandarynka - 1 szt
- • - jajko - 1 szt
- • - mąka
- • - sól
- • - pieprz
- • - papryka mielona ostra i słodka
Przygotowujemy mięso
Fileta z kurczaka (możemy użyć jednego podwójnego lub dwa pojedyncze) myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 4 kotlety. Następnie zawijamy w folię i delikatnie rozbijamy.
Przygotowujemy ciasto
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie), kroimy na cztery prostokąty i na każdym z nich układamy po pasterze szynki.
Filet paprykowy
Dwa kotlety nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Układamy na dwóch kawałach ciasta francuskiego z szynką. Na filetach układamy po kawałku papryki a na niej żółty ser.
Filet owocowy
Pozostałe dwa kotlety oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i układamy na pozostałych dwóch kawałkach ciasta francuskiego z szynką. Na wierzchu układamy plasterki mandarynki (mandarynkę możemy zastąpić np. pomarańczą).
Ciasto
Po ułożeniu filetów ciasto wystające po bokach nacinamy w równe paseczki a następni nakładamy na przemian na wierzch. Ciasto ma nachodzić na siebie tak by się zlepiało na wierzchu, ale jednocześnie powinna zostać wolna przestrzeń między poszczególnymi paseczkami ciasta by mięso mogło w czasie pieczenia odparowywać.
Na wierzchu ciasto smarujemy rozmąconym jakim. Jeśli użyjemy całego jajka ciasto po upieczeniu będzie bardziej brązowe. Jeśli użyjemy samego białka ciasto nabierze jasno złocistego koloru.
Pieczenie
Tak przygotowane filety w cieście francuskim układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy ok. 25-30 minut (w zależności od grubości kotletów).
Porady ogólne
Filety w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło zaraz po upieczeniu - możemy je podawać jako danie obiadowe z surówkami. Możemy je także serwować jako przekąska na zimno z dodatkiem np. keczupu.
Dodaj komentarz