Przepis na smaczne domowe suszone pomidory

Prawdziwy wielbiciel kuchni włoskiej nie wyobraża sobie by w spiżarni zabrakło suszonych pomidorów. Możemy oczywiście kupić gotowe ale te własnoręcznie przygotowane smakują dużo lepiej bo przygotowując je uwzględniamy własne upodobania smakowe. Tradycyjnie pomidory powinny być suszone 2-4 dni na słońcu, jednak w naszym klimacie przy zmiennej pogodzie jest to dość trudne do wykonania. Promienie słoneczne możemy z łatwością zastąpić znajdującym się w każdym domu piekarnikiem.

Krok 3 z 6

Blaszki z pomidorami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do...

Blaszki z pomidorami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C z termoobiegiem lub 110 stopni C bez termoobiegu. Podczas suszenia drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone. Pomidory suszymy ok. 5-6 godzin - do czasu aż skórka na brzegach mocno się pomarszczy ale pomidory nadal będą sprężyste. Po 4 godz. powinniśmy kontrolować stan pomidorów: mniejsze, mniej wilgotne kawałki szybciej się wysuszą więc trzeba je wyjąć by nie wysuszyły się zbyt mocno a pozostałe wstawić do piekarnika i suszyć dalej.

Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2017

Komentarze