Przepis na smaczne domowe suszone pomidory

Prawdziwy wielbiciel kuchni włoskiej nie wyobraża sobie by w spiżarni zabrakło suszonych pomidorów. Możemy oczywiście kupić gotowe ale te własnoręcznie przygotowane smakują dużo lepiej bo przygotowując je uwzględniamy własne upodobania smakowe. Tradycyjnie pomidory powinny być suszone 2-4 dni na słońcu, jednak w naszym klimacie przy zmiennej pogodzie jest to dość trudne do wykonania. Promienie słoneczne możemy z łatwością zastąpić znajdującym się w każdym domu piekarnikiem.

Krok 2 z 6

Do suszenia wybieramy pomidory dojrzałe ale twarde, mięsiste,...

Do suszenia wybieramy pomidory dojrzałe ale twarde, mięsiste, o małej zawartości soków i pestek /np. gatunek lima/. Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Z połówek usuwamy łyżeczką sok i pestki - możemy je pozostawić /wówczas pomidory są bardziej aromatyczne/ ale czas suszenia znacznie się wydłuży. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.

Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2017

Komentarze