Przepis na smaczne domowe suszone pomidory
Prawdziwy wielbiciel kuchni włoskiej nie wyobraża sobie by w spiżarni zabrakło suszonych pomidorów. Możemy oczywiście kupić gotowe ale te własnoręcznie przygotowane smakują dużo lepiej bo przygotowując je uwzględniamy własne upodobania smakowe. Tradycyjnie pomidory powinny być suszone 2-4 dni na słońcu, jednak w naszym klimacie przy zmiennej pogodzie jest to dość trudne do wykonania. Promienie słoneczne możemy z łatwością zastąpić znajdującym się w każdym domu piekarnikiem.
Krok 1 z 6
Składniki:
- •pomidory - 5 kg
- •czosnek - 5 ząbków
- •olej rzepakowy - ok. 1 l.
- •ocet winny - 4 łyżki
- •oregano - 2 łyżki
- •sól - do smaku
Do przygotowania suszonych pomidorów możemy wykorzystać inne ulubione zioła np. bazylię a olej rzepakowy zastąpić olejem słonecznikowym lub oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz