Przepis na sernik jogurtowy
Sernik jogurtowy jest pysznym ciastem, jednocześnie sernikiem, który nie zawiera sera. Jego głównym składnikiem jest jogurt grecki - bardzo gęsty i naturalny. Jeśli użyjemy zwykłego jogurtu, sernik nam nie wyjdzie, gdyż ciasto będzie zbyt rzadkie.
- • - 3 gęste jogurty greckie ( po 440 - 450 g)
- • - 2 cukry waniliowe
- • - 4 budynie śmietankowe
- • - 6 jaj
- • - 0,5 szklanki oleju
- • - 1 szklanka cukru
- • - herbatniki do wyłożenia blachy
- • - cukier puder do posypania ciasta
- • - tłuszcz do smarowania blachy
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy ze szklanką cukru i cukrami waniliowymi.
Ciągle ucierając, dodajemy po jednym budyniu i jogurcie.
Na koniec wlewamy olej i drewnianą łyżką delikatnie dodajemy białka - wszystko mieszamy.
Blachę smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i wykładamy na dno herbatniki.
Wlewamy ciasto. Możemy wsypać rodzynki lub inne bakalie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 180°C ) i pieczemy 40 minut. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub wiórkami czekoladowymi.
Zamiast budyni śmietankowych możemy dodać czekoladowe - wtedy sernik będzie o smaku kakaowym.
Plusem tego ciasta jest to, że zawsze wychodzi. Jedynym błędem jaki możemy popełnić to użycie nieodpowiedniego jogurtu lub niedokładne ubicie białek. Jeśli białka nie będą ubite na sztywno, sernik będzie się rozlewał - będzie rzadki i wodnisty.
Dodaj komentarz