Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy z warzywami
Gdy za oknem panuje nieprzyjemna aura, po powrocie do domu chcemy zazwyczaj zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Anglicy zwykli określać tego rodzaju potrawy mianem "comfort food", ponieważ w mig przywracają nam dobre samopoczucie. Jednym z moich ulubionych dań na jesienną pluchę i zimową zawieruchę jest pyszny gulasz wołowy z marchewką, cebulą i czosnkiem, który można serwować jako osobną potrawę, bądź w towarzystwie placków ziemniaczanych, drożdżowych pampuchów albo pajdy chrupiącego chleba.
- • 30 dag wołowiny
- • 1 duża marchewka
- • 1-2 średniej wielkości cebule
- • 1/2 czerwonej papryki
- • 1/2 zielonej papryki
- • 5 ząbków czosnku
- • 3 liście laurowe
- • 6 ziaren ziela angielskiego
- • tłuszcz do smażenia
- • sól, pieprz
- • woda
Przygotowanie składników
Wołowinę należy pokroić w kostkę, o wymiarach mniej więcej 2 cmx2 cm. Cebulę pokroić w piórka, marchew w dość grube plastry, paprykę w kostkę a czosnek obrać (nie siekać).
Smażenie
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażać, aż mocno zbrązowieje. Można nawet lekko przypalić mięso, ponieważ to od niego gulasz bierze swój intensywny kolor.
Dodawanie kolejnych składników
Gdy wołowina będzie już dobrze przysmażona, dodać resztę składników, czyli marchew, cebulę, paprykę, ząbki czosnku w całości oraz przyprawy. Chwilę razem smażyć, po czym zalać wodą.
Duszenie
Gulasz dusić na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Serwować gorący z ulubionymi dodatkami.
Dodaj komentarz