Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy z warzywami

Gdy za oknem panuje nieprzyjemna aura, po powrocie do domu chcemy zazwyczaj zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Anglicy zwykli określać tego rodzaju potrawy mianem "comfort food", ponieważ w mig przywracają nam dobre samopoczucie. Jednym z moich ulubionych dań na jesienną pluchę i zimową zawieruchę jest pyszny gulasz wołowy z marchewką, cebulą i czosnkiem, który można serwować jako osobną potrawę, bądź w towarzystwie placków ziemniaczanych, drożdżowych pampuchów albo pajdy chrupiącego chleba.

  • 30 dag wołowiny
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 średniej wielkości cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • woda
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Na początku obmywamy warzywa, aby następnie obrać je i pokroić.

Wołowinę należy pokroić w kostkę, o wymiarach mniej więcej 2 cmx2 cm. Cebulę pokroić w piórka, marchew w dość grube plastry, paprykę w kostkę a czosnek obrać (nie siekać).


2

Smażenie

Smażenie Do obsmażania należy wybrać odpowiednio duży rondelek.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażać, aż mocno zbrązowieje. Można nawet lekko przypalić mięso, ponieważ to od niego gulasz bierze swój intensywny kolor.


3

Dodawanie kolejnych składników

Dodawanie kolejnych składników Warzywa nie tylko wzbogacają smak sosu, ale też go zagęszczają.

Gdy wołowina będzie już dobrze przysmażona, dodać resztę składników, czyli marchew, cebulę, paprykę, ząbki czosnku w całości oraz przyprawy. Chwilę razem smażyć, po czym zalać wodą.


4

Duszenie

Duszenie Duszenie zajmuje mniej więcej godzinę - zależnie od jakości mięsa.

Gulasz dusić na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Serwować gorący z ulubionymi dodatkami.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.11.2013

Komentarze

fajny przepis