Przepis na pyszne ciasto Shrek z delicjami

Shrek to proste w przygotowaniu biszkoptowe ciasto ze smaczną zieloną masą budyniową i słodkimi delicjami. Dzieciaki je uwielbiają, a i dorośli na pewno w nim zasmakują. Polecam wypróbować. Dlaczego Shrek? Bo ZIELONY :-).

  • Składniki na biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki zimnej wody, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej ze smokiem), 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Składniki masy nr 1 Shreka: duża butelka (900 ml) zielonego soku Pysio lub Kubuś, 3 budynie śmietankowe.
  • Składniki masy nr 2 Shreka: 400 ml śmietanki deserowej 30% mocno schłodzonej, 1 zielona galaretka (agrestowa lub kiwi - ja używam kiwi bo jej kolor jest bardziej wyrazisty).
  • Dodatkowe składniki: 2 opakowania delicji - smaki dowolne, wedle uznania, 2 galaretki o smaku kiwi lub agrestu.
1

Upieczenie spodu ciasta - biszkoptu

Upieczenie spodu ciasta - biszkoptu Upieczony biszkopt wyciągnięty i odwrócony.

Rozbijamy jajka rozdzielając żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy po kolei cukier, żółtka i wodę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy ze sobą i proszkiem, przesiewamy przez sito. Gdy ubite i dodane są już wcześniej wymienione składniki dodajemy stopniowo mąki z proszkiem (mąki dodajemy mieszając ciasto łyżką, co ważne w jedną stronę). Wylewamy przygotowane ciasto na wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą blaszkę. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.


2

Przygotowanie składników na 1 masę Shreka

Przygotowanie składników na 1 masę Shreka Przygotowujemy budynie i odlane 1,5 szklanki soku.

Odlewamy 1,5 szklanki zielonego soku. Większą część soku wlewamy do osobnego naczynia. Szykujemy budynie.


3

Połączenie składników pierwszej masy Shreka

Połączenie składników pierwszej masy Shreka Mieszając budynie z sokiem, uważamy aby nie pozostawić żadnych grudek.

Budynie wsypujemy wszystkie trzy do pozostawionej ilości 1,5 szklanki soku i całość bardzo dokładnie łączymy, tak aby nie powstały nam żadne grudki.


4

Wykończenie pierwszej masy Shreka

Wykończenie pierwszej masy Shreka Gotująca się masa numer 1.

Większą część soku należy zagotować na małym ogniu. Gdy ta będzie się już gotowała wlewamy do niej naszą mieszankę budyniowo - sokową i intensywnie mieszam,y tak by masa nam zgęstniała. Doprowadzamy ją ponownie do zagotowania i ściągamy z palnika. Masa numer 1 jest gotowa.


5

Przygotowanie biszkopta pod pierwszą masę Shreka i nałakładanie.

Przygotowanie biszkopta pod pierwszą masę Shreka i nałakładanie. Wyłożona na biszkopt masa numer 1.

Wystudzony biszkopt wkładamy ponownie do blachy. Nasączamy go lecz nie intensywnie mieszanką przegotowanej wody z sokiem z cytryny. Odczekujemy około 15 minut po czym wykładamy na biszkopt jeszcze ciepłą pierwszą masę Shrek'a.


6

Stygnięcie pierwszej masy Shreka

Stygnięcie pierwszej masy Shreka Kiedy masa zaczyna stygnąć, zabieramy się za przygotowanie delicji.

Biszkopt z wyłożoną stygnącą masą należy odstawić nieco do przestygnięcia. W tym czasie warto przygotować już delicje.


7

Wyłożenie delicji

Wyłożenie delicji Delicje wyłożone na cieście.

Gdy masa budyniowa dostatecznie wystygnie możemy na niej układać delicje. Ja używam zawsze dwóch smaków i układam je w następujący sposób (podam na przykładnie smaków które użyłam tzn. morela i wiśnia): góra pierwsze trzy w następującej kolejności - wiśnia, morela, wiśnia; kolejne trzy pod nimi - morela, wiśnia, morela; a następne trzy - wiśnia, morela, wiśnia - na kształt szachownicy. To fajna metoda, bo przy krojeniu ciasta gość nigdy nie wie jaka delicja przypadnie mu w udziale. Dla dziecizaś to dodatkowy atut ciasta - efekt niespodzianki.


8

Przygotowanie podstawy drugiej masy Shreka

Przygotowanie podstawy drugiej masy Shreka Galaretka przed rozpuszczaniem.

Jedną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody.


9

Odłożenie gorącej galaretki

Odłożenie gorącej galaretki Tężejąca wymieszana galaretka.

Gdy galaretka jest już dobrze rozpuszczona (nie ma grudek) odkładamy ją na bok do przestudzenia. Gdy przestygnie wkładamy ją do lodówki i pozostawiamy tak, aż zacznie nam lekko tężeć (należy bardzo pilnować tego momentu).


10

Przygotowanie drugiej masy Shreka

Przygotowanie drugiej masy Shreka Druga masa ciasta.

Z lodówki wyciągamy mocno schłodzoną śmietankę. Odlewamy z opakowania 400 ml i ubijamy mikserem do powstania bitej śmietany. Do ubitej śmietany dolewamy powolutku cienkim strumyczkiem, miksując na niskich obrotach, tężejącą zieloną galaretkę. W ten sposób powstaje Nam druga masa ciasta Shreka.


11

Wyłożenie drugiej masy na ciasto

Wyłożenie drugiej masy na ciasto Wyłożona druga masa ciasta.

Drugą masę wykładamy powoli, pokrywając równomiernie delicje. Po całkowitym wyłożeniu drugiej masy cały placek wkładamy do lodówki na około godzinę, aby wierzchnia część dobrze stężała.


12

Przygotowanie galaretek na wierzch ciasta

Przygotowanie galaretek na wierzch ciasta Przygotowane galaretki na wierzch ciasta.

Dwie zielone galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do momentu lekkiego stężenia.


13

Uwieńczenie wypieku

Uwieńczenie wypieku Ciasto Shrek polane galaretkami.

Polewamy ciasto po wierzchu lekko tężejącymi galaretkami. Całość wkładamy do lodówki by ładnie stężała (około 3-4 godziny powinny wystarczyć). I tak mamy gotowe ciasto Shrek.


Przeczytaj teraz:

Galeria

Gotowy, ukrojony kawałek ciasta Shrek, z widocznym przekrojem poszczególnych mas. Gotowy, ukrojony kawałek ciasta Shrek, z widocznym przekrojem poszczególnych mas.

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.01.2014

Komentarze

super