Przepis na aromatyczne risotto z pieczarkami i dodatkiem białego wina

Przygotowanie risotto, wbrew obiegowej opinii, wcale nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Fakt, jest nieco czasochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Przedstawiam przepis na risotto z pieczarkami. Pieczarki można oczywiście zastąpić bardziej szlachetnymi grzybami - wtedy danie będzie bardziej aromatyczne, ale jeśli akurat macie pod ręką podane poniżej składniki, warto wypróbować i tę wersję.

  • pół opakowania ryżu do risotto (najlepiej odmiana arborio)
  • 30 dag pieczarek
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ew. 1/2 lampki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Do risotto nadają się m. in. takie odmiany, jak Arborio, Vialone i Originario

Cebulę drobno posiekać, a czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Pieczarki pokroić w półplasterki.


2

Smażenie

Smażenie Pieczarki można zastąpić dowolnym gatunkiem grzybów.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażać, po czym dodać pieczarki. Dusić, aż zmniejszą objętość.


3

Dodawanie ryżu

Dodawanie ryżu Zeszkolny ryż staje się lekko przezroczysty.

Wsypać ryż na patelnię z pieczarkami, czosnkiem i cebulką. Smażyć, aż się zeszkli, czyli mniej więcej 3-4 minuty.


4

Dodawanie bulionu

Dodawanie bulionu Ważne, by bulion dolewać stopniowo.

Wlać na patelnię 1/4 bulionu. Mieszać do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Operację powtarzać do czasu, aż bulion się skończy, a ryż zmięknie. Ten etap przygotowania zajmuje najwięcej czasu, ale to od dokładności jego wykonania zależy, czy risotto będzie miało odpowiednią konsystencję.


5

Serwowanie

Serwowanie Gotowe risotto ma przyjemną, kremową konsystencję.

Jeśli używamy wina, należy je dodać pod koniec gotowania. Risotto serwować w głębokim talerzu, obficie posypane posiekaną natką pietruszki a także, opcjonalnie, startym parmezanem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.11.2013

Komentarze

fajny przepis