Przepis na aromatyczne risotto z pieczarkami i dodatkiem białego wina
Przygotowanie risotto, wbrew obiegowej opinii, wcale nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Fakt, jest nieco czasochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Przedstawiam przepis na risotto z pieczarkami. Pieczarki można oczywiście zastąpić bardziej szlachetnymi grzybami - wtedy danie będzie bardziej aromatyczne, ale jeśli akurat macie pod ręką podane poniżej składniki, warto wypróbować i tę wersję.
- • pół opakowania ryżu do risotto (najlepiej odmiana arborio)
- • 30 dag pieczarek
- • kilka łyżek oliwy
- • kilka ząbków czosnku
- • 1/2 cebuli
- • 500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- • pół pęczka natki pietruszki
- • ew. 1/2 lampki białego wytrawnego wina
- • sól, pieprz
Przygotowanie składników

Cebulę drobno posiekać, a czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Pieczarki pokroić w półplasterki.
Smażenie

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażać, po czym dodać pieczarki. Dusić, aż zmniejszą objętość.
Dodawanie ryżu

Wsypać ryż na patelnię z pieczarkami, czosnkiem i cebulką. Smażyć, aż się zeszkli, czyli mniej więcej 3-4 minuty.
Dodawanie bulionu

Wlać na patelnię 1/4 bulionu. Mieszać do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Operację powtarzać do czasu, aż bulion się skończy, a ryż zmięknie. Ten etap przygotowania zajmuje najwięcej czasu, ale to od dokładności jego wykonania zależy, czy risotto będzie miało odpowiednią konsystencję.
Serwowanie

Jeśli używamy wina, należy je dodać pod koniec gotowania. Risotto serwować w głębokim talerzu, obficie posypane posiekaną natką pietruszki a także, opcjonalnie, startym parmezanem.
Dodaj komentarz