Prosty przepis na jajeczną pastę śniadaniową z makreli
Wędzone ryby, choć tłuste, są bogate w wartościowe kwasy Omega-3 i Omega-6, wspomagające pracę mózgu oraz selen, który doskonale wzmacnia odporność. Z wędzonej makreli można przygotować prostą i smaczną pastę śniadaniową.
- • 1/2 wędzonej makreli
- • 1 niewielka czerwona cebula
- • 2 ugotowane na twardo jajka
- • natka pietruszki
- • łyżka masła
- • 2-3 łyżki majonezu
- • sól, pieprz
Przygotowanie ryby

Makrelę rozdrobnić, usuwając wszystkie ości.
Krojenie cebuli

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Szatkowanie jajek

Ugotowane jajka, jeszcze ciepłe, pokroić w kostkę. Można użyć specjalnej kratki to warzyw. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Łączenie składników

Wszystkie składniki umieścić w misce i dodać masło, które szybko się rozpuści pod wpływem ciepła z jajek i nada paście bardziej kremowej konsystencji. Dodać majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Serwowanie

Pastę śniadaniową z makreli można rozsmarować od razu na kanapkach, bądź serwować jako dodatek do śniadania. Jest naprawdę smaczna, a przy tym zdrowa.
Dodaj komentarz